130 let

Deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek nepostoupili do finále olympijského závodu ve vodním slalomu | foto: Reuters

Úspěšní deblkanoisté Volf se Štěpánkem letos po MS v Praze skončí

Sport
  •   15:14
PRAHA - Vodní slalomáři Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, dvojnásobní olympijští medailisté, oficiálně oznámili, že letošní sezona bude definitivně jejich poslední. Nejprve chvíli uvažovali o tom, že by skončili po nevydařených olympijských hrách v Londýně, ale nakonec si kariéru prodloužili o rok: motivaci našli v zářijovém mistrovství světa v Praze.

Sedmé místo v Londýně zejména Volfa hodně zlomilo, byl rozhodnutý skončit okamžitě. "Já byl po Londýnu zklamaný, ale už dva týdny po olympijských hrách jsme to rozsekli, že do toho ještě půjdeme," vzpomínal Volf. Štěpánek už před Londýnem chtěl vydržet až do šampionátu na domácí půdě, který se do Prahy vrátí po sedmi letech a který oba v roce 2006 vyhráli. "Nebylo to tak těžký ho přemluvit," prohlásil Štěpánek, zadák deblkanoe, která vybojovala bronz na OH v Aténách 2004 a stříbro na hrách v Pekingu o čtyři roky později.

Oba letos oslaví 34. narozeniny a vědí, že mládí se dere vpřed. Takže myšlenka na účast na páté olympiádě vzala hned za své. "Baví nás to, ale..." shodli se oba. "Máme už i jiné povinnosti, je to náročné," přiznal Volf. "A nechci si ten sport znechutit tréninkem z povinnosti," přidal se Štěpánek, otec dvou dětí. Na paty jim šlapou mladí reprezentanti, zejména dvojice Karlovský, Jáně a Kašpar se Šindlerem, s nimiž trénují. "V Riu by nás převálcovali, jsou nadšení a mají do toho hodně elánu," všiml si Volf. "Žádná velká díra po nás nebude," byl si jist Štěpánek.

Oba totiž dostanou šanci věnovat se trenérské práci

Oba od příštího roku chtějí vrátit sportu to, co jim za jejich kariéry dal. Oba totiž zřejmě dostanou šanci věnovat se trenérské práci. "Docela jsem měl radost, když jsem ukončil tu letošní zimní přípravu a věděl jsem, že to bylo naposledy," pousmál se Štěpánek. Volf si nechává i zadní vrátka a studuje oceňování majetku na bankovním institutu. "Ale rád bych zůstal u trenéřiny a u vody," prohlásil háček. Na jejich rozhodnutí ještě rok pokračovat se možná trochu podepsala i skutečnost, že díky loňskému titulu mistrů Evropy z Augsburgu mají letos nominaci jistou a nemusejí absolvovat tradičně vypjaté souboje o místa v týmu.

"Je to výhoda, že se na to nemusíme připravovat, mohli jsme posunout trénink a začátek sezony, mistrovství světa je až v září a sezona by byla dlouhá," vysvětlil Volf. Nominováni přímo do reprezentačního týmu jsou poprvé v kariéře, v níž chyběli v reprezentaci od přestupu k seniorům jen jednou. Nechtějí toho ale zneužívat. "Doufáme, že svou pozici v týmu potvrdíme a mladý nás nebudou při závodech válcovat. Kdyby tomu tak bylo, bylo by na zvážení, jak s tou naší přednominací naložit," přemítal Volf.

Oba vynechají úvodní díl Světového poháru v Cardiffu, jinak je čeká celkem jedenáct závodů. Mistrovství Evropy je už na začátku června v Krakově. "Tam už bychom měli být ve vrcholné formě," věřil Volf. "A zářijové mistrovství světa by mělo být takové naše loučení se sportovní kariérou," doplnil Volf, který se v sobotu oženil. "Je to naše poslední sezona, tak si to užíváme," prohlásil Štěpánek.

Autor: ČTK