130 let
Magnus Carlsen během své vítězné partie na MS.

Magnus Carlsen během své vítězné partie na MS. | foto: ČTK

Drama na šachovém MS. Carlsen vydřel titul v bleskovkách, rozhodl až v rozstřelu s Nakamurou

Sport
  •   17:49
Moskva - Nor Magnus Carlsen zůstává mistrem světa v bleskovém šachu. V Moskvě navázal na svůj sobotní triumf v rapid šachu a v nejrychlejší variantě královské hry s tříminutovým limitem získal třetí titul za sebou a čtvrtý celkově. Rozhodl o něm v dramatickém souboji s Američanem Hikaruem Nakamurou až v dodatečných partiích. Viktor Láznička obsadil 114. místo.

Carlsen vyhrál 13 z 21 partií a jedinou prohru utrpěl v nedělním duelu s Rusem Dmitrijem Andrejkinem. Tři kola kola před koncem se příznivci šachu dočkali jeho souboje s šestnáctiletým Alírezou Fírúzdžou, jehož mnozí experti považují za budoucího mistra světa.

Bílými hrající Íránec měl jasnou převahu, v koncovce nestejnobarevných střelců měl tři pěšce proti žádnému soupeřovu, ale hru v časové tísni nezvládl. V 67. tahu překročil limit a prohrál. Pohádal se s rozhodčími a zjevně otřesený se pak propadl až na šesté místo.

Carlsen měl dvě kola před koncem náskok bodu, ale připsal si jen dvě remízy, a tak se něj dotáhl Nakamura, obhajující pozici světové jedničky. O zlato ho připravila jen prohra s Fírúzdžou. O novém mistrovi tak musely poprvé rozhodnout až dodatečné partie. V nich úřadující šampion černými remízoval a bílými zvítězil.

Magnus Carlsen táhne bílým pěšcem.

Z Moskvy si tak Carlsen odveze celkem 120 tisíc dolarů, to je víc než dva a půl milionu korun. Navíc je teď v čele všech tří světových žebříčků - v klasickém šachu, rapidu i bleskovém šachu.

Překvapením byl výkon ruského exmistra světa Vladimira Kramnika, který byl po prvním dnu až na 22. místě. Dnes ale vyhrál šest z devíti partií, podlehl jen Carlsenovi a vyšplhal až pro bronz. Láznička nasbíral deset výher a stejný počet porážek, až v posledním kole si připsal remízu.

V ženském turnaji obhájila zlato Ruska Kateryna Lagnová. Získala už třetí titul v bleskovém šachu, ten první v roce 2010 vybojovala ještě v barvách Ukrajiny. Až do posledního kola s ní bojovala Ukrajinka Anna Muzyčuková, ale závěrečná prohra s Číňankou Tchan Čung-i, jediná v celém turnaji, ji odsunula na druhé místo.

Autor: ČTK