Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Úspěšný Raboň: Armstrong ještě není ve vrcholné formě, ale já taky ne

Sport

  17:48
MURICIA - Plejádu světový es včetně sedminásobného vítěze Tour de France Lance Armstronga z USA či loňského šampiona Giro d'Italia a dvojnásobného vítěze Vuelty Rusa Denise Meňšova za sebou nechal český cyklista František Raboň, který dnes vyhrál závod Kolem Murcie.

Raboň ve žlutém trikotu. foto: Reuters

Vedle premiérového vítězství v etapovém závodu v profesionální kariéře ho potěšil také triumf v sobotní časovce, díky níž zasadil soupeřům rozhodující úder.

Podle šestadvacetiletého jezdce si prý většina lidí bude říkat, že musí mít skvělou formu, když porazil Armstronga. "Ale on šest týdnů nezávodil. Z tohoto pohledu jel super, ale že by byl ve vrcholné formě, to určitě ne," řekl Raboň ČTK. Sám se prý maximální výkonnosti blíží. "Ale stále to ještě na sto procent není," tvrdí člen stáje HTC-Columbia.

Vítězství v Murcii bere za svůj největší úspěch. "Ale je to diskutabilní. Jde o to, jakou mají soupeři formu. Proto si třeba téměř stejně cením čtvrtého místa v časovce na 42 kilometrů při loňském závodu Dauphiné Libéré, kde byli všichni v top formě," řekl Raboň, jenž tehdy ve Francii za sebou nechal i dvojnásobného vítěze Tour de France Alberta Contadora ze Španělska.

V tomto týdnu ho nejvíce potěšilo, že v časovce zdolal Brita Bradleyho Wigginse, elitního časovkáře. "Netajil se tím, že přijel časovku vyhrát," uvedl český jezdec. Sám si v sobotu věřil. "Věděl jsem, že v časovce mám velké šance, i když to bylo otevřené. Vyhrát mohlo pět sedm lidí," řekl Raboň, jenž vyhrál ve španělském závodě časovku i loni.

Základ k celkovému vítězství prý položil už den předtím. "Loni mi časovka také vyšla, ale následně jsem nestačil v kopcích. Letos to bylo prohozené a v osmnáctikilometrovém kopci jsem vydržel se všemi nejlepšími," řekl Raboň, jenž si v kopcích není tak jistý.

Před dvěma týdny skončil sedmý v závodě Kolem Algarve, nyní tento počin ještě vylepšil a čeká ho třítýdenní závodní pauza. "Letím domů a mám asi dvacet dnů odpočinek. Doma je špatné počasí, tak se přesunu trénovat na Mallorku," prohlásil. Pak ho čekají závody Critérium Internacionale, Kolem Turecka, Kolem Romandie a Giro d'Italia. "První dva závody budou na rozjetí, ale na Romandii a Giru bych chtěl být zase ve formě. To by měly být vrcholy první poloviny sezony," dodal Raboň.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!