Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Utajená mise. Česká boxerka světový pás nezískala

Sport

  19:00
PRAHA/MAGDENBURG - Hektických 48 hodin má za sebou česká profesionální boxerka Arleta Krausová (30). V sobotu večer se postavila německé světové šampionce Ramoně Kühnové v boji o tři pásy mistryně světa. Sice prohrála na body, přesto bojovnice ze stáje Médea Boxing Team (parťačka Ondřeje Pály), udělala v Německu dobrý dojem. "Byla to životní šance," vysvětlila Krausová v rozhovoru pro LN, proč na nabídku kývla.

Ramona Kühnová a její první vítězná gratulace. foto: www.sesboxing.de

Už se chystala spát, když ji krátce před páteční půlnocí zazvonil telefon a na druhém konci se ozval hlas českého profesionálního boxera Lukáše Konečného. "Chceš boxovat o titul mistryně světa s Ramonou Kühnovou?" zněla jeho otázka.

DÁLE K TÉMATU

LN Jaká byla vaše odpověď?
Asi no... (usmívá se). Nechala jsem si deset minut na rozmyšlenou. My jsme se už skoro domluvili napoprvé, ale pak jsem si uvědomila, že jsem si pochroumala v úterý operované koleno, tak jsem doma pak v noci blbnula s ortézou. Od úterka jsem netrénovala.

LN A jak to dopadlo?
Koleno v ní drželo, takže jsem Lukášovi zavolala, že do toho jdu. Nakonec jsem o kolenu ani v zápase skoro nevěděla.

VIZITKY

Arleta Krausová.
ARLETA KRAUSOVÁ
Věk:
30 let
Národnost: Česká
Profikariéra: od roku 2009, pronásledují ji ale častá zranění
Bilance: 4 výhry (1 k.o.) - 1 porážka (po sobotě)
Největší úspěch: Sobotní zápas o titul mistryně světa organizací WIBF, WBO a WBF
Zajímavost: Kondiční trenérka, ve fitnesscentru v Braníku pracuje na fyzičce mistra Evropy WBO Ondřeje Pály.

Ramona Kühnová.
RAMONA KÜHNOVÁ
Věk:
31 let
Národnost: Německá
Profikariéra: od roku 2006
Bilance: 18 výher (5 k.o.) - 1 porážka
Největší úspěch: mistryně světa organizací WIBF, WBO a WBF
Zajímavost: Před rokem prohrála s krajanou Inou Menzerovou, která německé krásce uštědřila jedinou a hodně krvavou porážku.

LN Takže jste kývla na nabídku Konečného díky ortéze? (Konečný boxuje za stejnou stáj SES Boxing jako Kühnová, proto domlouval náhradu, pozn. redakce.)
(Usmívá se) Ne, kvůli šanci. Byla to pro mě v boxu životní šance. Zápas o tituly mistryně světa, více nejde.

LN Jak to všechno v sobotu probíhalo?
Vážení ani neproběhlo, přijeli jsme v sobotu odpoledne do Magdenburgu a za dvě hodiny jsme se šli připravovat do haly.

LN Vážíte o pět kilo méně než Kühnová, doháněla jste nějak poté váhu?
Ne, na to nebylo moc času. Jen jsem těch necelých 24 hodin neřešila žádné diety a jedla, co jsem chtěla.

LN Jak probíhal samotný zápas. Podle ohlasů jste sice prohrála na body, ale byla zkušenější obhájkyni titulu důstojnou soupeřkou.
Měli jsme s Ondrou (Pála, český boxer a na galavečeru trenér, pozn. redakce) taktiku, že budeme vyčkávat a postupně zvyšovat tempo. Já s ní před dvěma týdny boxovala v tréninku, připravovala ji na tento zápas (Kühnová měla boxovat s Brazilkou Bonassoliovou, ta ale měla tři kila přes limit a odmítla je shazovat, pozn. redakce), takže věděla, že se snažím do zápasu vlétnout a tlačit. Měla lepší fyzičku, já nikdy desetikolový zápas neboxovala, takže budťo jsem to mohla risknout a jít do toho svým stylem nebo se ji pokusit překvapit. Rozhodli jsme se pro druhou variantu.

LN Rozbalila jste to podle ohlasů až v posledním kole.
Je to tak, musela jsem. Byla to rvačka, hodně jsem inkasovala, ale ona prý také. Já to neviděla, měla jsem tradičně hlavu dole, ponořená s dvojitým krytem (směje se). Ale věděla jsem, že jí nevoněly údery ze zadní ruky a také to, že prohrávám na body, takže buďto bych ji sundala, nebo mě čekala porážka na body. Myslím, ale že to byl pro fanoušky vděčný a pohledný zápas.

OHLASY Z NĚMECKA

"Na to, že se to Arlet dozvěděla na poslední chvíli zaboxovala skvěle. Takhle dobře boxovat jsem ji ještě neviděl. Sice Ramona vyhrála na body zaslouženě (98:91, 99:92 a 99:91), ale Arlet zanechala skvělý dojem na všechny, včetně šéfa SES. Řekli jí, že když budou dávat dohromady další galavečer, určitě se jí ozvou," Ondřej Pála, stájový kolega a při zápase i trenér.

"Dozvěděla se to ode mne v pátek před půlnocí a šla do toho. Bez týdne tréninku, proti těžší soupeřce. Klobouk dolů. Řekl jsem Arlet, že je to pro ni šance udělat si jméno v Německu a vzala to za správný konec. Byl to důstojný zápas své velikosti a důležitosti. Šlo o tři tituly mistryně světa a fanouškům se musel líbit. Určitě Arlet ta porážka neuškodila, spíše naopak," Lukáš Konečný, stájový kolega Kühnové.

LN To potvrdily i ohlasy z Německa. Zanechala jste i přes porážku velký dojem i na majitele SES Boxing Ulfa Steinfortha.
Tak to jsem moc ráda. Také jsem něco zaslechla. Jsem ráda, že se mi ten zápas povedl, i když jsem prohrála.

LN Vy jste spolu boxovali už v tréninku, dalo se z toho vycházet?
Tak něco to o soupeři řekne, ale trénink a zápas je něco jiného. Navíc ona má mnohem více zkušeností než já. A v tréninku jsme na ní byly dvě - pět kol boxovala se mnou, pět kol s jinou boxerkou. Jediné co jsem díky tomu věděla, že je mezi námi rozdíl v kondici.

LN Zvláště, když pro vás to byl první desetikolový duel...
Přesně. A také proto, že jsem v posledním týdnu netrénovala, zatímco Ramona se na zápas připravovala několik měsíců. Mojí výhodou bylo to, že já mohla jen překvapit, vyhrát musela ona.

LN Koleno a rameno vydržely?
Koleno se nezhoršilo, rameno mám po zápase unavené, ale myslím, že se na něm zápas nepodepsal. Koleno ale bohužel budu muset opět řešit s lékaři.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...