Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Uvnitř Chelsea se válčí

Sport

  9:19
LONDÝN/PRAHA - Fotbalová Chelsea už zdaleka nepůsobí jako dokonalý stroj na vítězství. Čím dál jasnější náznaky vypovídají o tom, že v londýnském klubu zuří tichá válka mezi jeho majitelem Romanem Abramovičem a temperamentním trenérem Josém Mourinhem.

Jose Mourinho foto: Jane MingayAFP

O sporech uvnitř anglického mistra mluvily na stránkách britských novin dosud jen anonymní zdroje. Nyní vzrůstající napětí potvrdili poprvé nepřímo i hráči.
Na spekulace o Mourinhově nuceném odchodu reagoval nejhlasitěji kapitán John Terry. „Není pochyb, že José je nejlepší člověk pro tuhle práci. Jsem si jistý, že tu zůstane dalších 20 let. V klubu chceme jenom to nejlepší. Proto není důvod, aby nejlepší trenér šel pryč,“ prohlásil Terry.

Slova podpory pro Mourinha přišla také z nečekaných úst. „Bylo by mi líto, kdyby musel skončit. Je to skvělá osobnost a soutěž s ním si hodně užívám,“ vyznal se Alex Ferguson, který má s Manchesterem United poprvé po dvou letech nad Chelsea navrch. Anglickou ligu vedou „Reds“ s náskokem šesti bodů na největšího rivala.

Ševčenko je donašeč, zuří hráči 'Blues'

Kabina Chelsea se bouří. Máme mezi sebou vyzvědače, tvrdí někteří z hráčů. Obvinění padá na hlavu ukrajinského útočníka Andreje Ševčenka, jenž prý donáší ruskému majiteli klubu Romanu Abramovičovi, svému blízkému příteli. Tuto informaci včera přinesl britský list Daily Mirror.

„Pro hráče je to nepříjemná záležitost, Ševčenka považovali za slušného člověka. Teď se ale před ním bojí mluvit. Kauza má na kabinu negativní dopad,“ cituje deník zdroj blízký kabině „Blues“. Hráči opírají svá tvrzení o únik až podezřele detailních informací z Ševčenkovy konverzace s Mourinhem, které se dostaly k Abramovičovi.

Ševčenka proto list považuje za hnací motor sporu kouče Mourinha s Abramovičem. Ten útočníka v létě přivedl za 30 milionů liber z AC Milán, ale Ukrajinec se na Stamford Bridge trápí. Abramovič chce proto angažovat izraelského trenéra Granta, který by Ševčenkovu hru vylepšil. To však Mourinho tvrdě odmítá.

První příznaky konfliktu mocných mužů v čele Chelsea vyplavaly na povrch, když Mourinho veřejně přiznal, že mu Abramovič nedá k dispozici obvykle štědrý rozpočet na nákup posil. Kouč nakonec dostal pouze svolení, aby z Boltonu přivedl izraelského obránce Tal Ben Haima. To je ale jen slabá náplast na rozsáhlejší plány, v jejichž rámci měl na Stamford Bridge přivést i českého útočníka Milana Baroše. Vedení „Blues“ momentálně upřednostňuje prodloužení smluv s klíčovými oporami, jimiž jsou Terry a záložník Frank Lampard. Podle listu The Sun se činitelé Chelsea obávají, že by oba mohli z klubu prchnout za Mourinhem do jiného klubu.

Abramovičovy miliony vítězí
Terry už je blízko k podepsání vylepšeného kontraktu, který by mu v dalších pěti letech zaručil příjem 121 tisíc liber týdně (zhruba pět milionů korun). Dostal by se tak na úroveň nejlépe placených hráčů v týmu, jimiž jsou záložník Michael Ballack a útočník Andrej Ševčenko. Lampard by se finančně mohl vyhoupnout ještě výš, ale jednání s jeho manažery jsou obtížnější.

Nikdo na ostrovech však nepochybuje, kdo by z krize Chelsea vyšel vítězně, pokud by se v nejbližší době ještě vystupňovala. „Fanoušci mohou milovat vášeň a charizma Mourinha, ale správná odpověď je samozřejmě Abramovič - muž, který má 10,8 miliardy liber,“ míní komentátor deníku The Daily Mail.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...