Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Už nemám z čeho brát

Sport

  9:26
FALUN/PRAHA - Pochmurné, uplakané počasí na severu Evropy, zdá se, ovlivňuje i duši Kateřiny Neumannové. Sama, bez svých nejbližších, čeká na sobotu, kdy ji ve švédském Falunu čeká poslední závod v životě, téměř jako na vysvobození. Olympijská šampionka neskrývá, že na sklonku sezony již necítí bůhvíjakou formu, a že se těší, až tahle podivná zima skončí.

Kateřina Neumannová foto: ČTK

LN Jak trávíte ve Švédsku poslední dny před loučením s bohatou kariérou?
Dneska jsem dokonce trénovala dvakrát, i když bych nemusela. Tréninkem aspoň zabíjím čas, přestože mi už lyžování nepřináší žádnou radost.

Doléhá snad na vás již únava z dlouhé sezony?
Cítím, že mně docházejí síly, už nemám z čeho brát... Dva týdny před mistrovstvím světa jsem víceméně skončila s intenzivním tréninkem, protože jsme se rozhodli, že se budu snažit připravit co nejlépe právě na šampionát. Což se tak nějak povedlo... Teď už na nějaký velký trénink nebo na soustředění stejně není prostor. Takže se už moc netrénuje, jen se cestuje.

Původně jste si chtěla poslední závody v životě hlavně užívat, ale z tónu vašeho hlasu je patrné, že k euforickým prožitkům z lyžování máte momentálně dost daleko...
Ne, že bych se snad nervovala z blížícího se konce, ale faktem je, že si už lyžování neužívám. V tomhle počasí mě prostě už netěší. Pořád jen všude mokro a voda. Tedy podmínky, které nemám ani trochu ráda. I když mám formu, tak na tomhle hnoji moc jezdit neumím. Natož pak na konci zimy, a tím spíš, že na tom nejsem zrovna ideálně...

Jaké počasí hlásí na sobotu?
Škoda mluvit... V pátek má snad dokonce pršet a při závodech má být mezi pěti a deseti stupni nad nulou. Skiatlon startuje navíc v pravé poledne. Fakt úžasné...

Jak moc se vám již hlavou honí myšlenky na blížící se konec kariéry?
Spíše mám obavy, abych se spoustě známých a přátel, kteří za mnou z republiky přicestují, v těchhle podmínkách odvděčila dobrým výkonem.

Pořadatelé závodů prý pro vás chystají dojemné rozloučení. Znáte už podrobnosti?
Něco se chystá, ale nevím přesně co. V pátek se snad má ve Falunu na náměstí konat speciální rozlučka pro mě a Frodeho Estila, který také končí. A něco má být i při tradičním sobotním mejdanu.

Jak se těšíte po onom mejdanu na nedělní štafetu...?
Náš mančaft štafetu nepojede. Snad proto, že jsou všichni z formy. Ve Falunu ale někteří lyžaři občas mířili z mejdanu přímo na start (směje se).

Myslíte, si, že se dokážete při sobotním skiatlonu soustředit na techniku a závod vůbec?
Za ty dlouhé roky už mám tyhle věci tak zažité. že o technice nemusím přemýšlet. Jenže technika jde ruku v ruce s formou... V konci závodu se mi ale určitě bude honit hlavou, že je to naposledy. V tomhle případě ale budu určitě ráda, až se cíl přiblíží.

Na závody za vámi přiletí i dcerka Lucie. Jak přijala zprávu o tom, že její maminka už nebude dál závodit?
Když jsem jí vysvětlovala, že pojedu úplně poslední závody, a že pak budeme spolu doma, tak mi povídala – mamko, já ale chci cestovat. Ještě asi úplně nechápe, co se pro ni změní, ale nemám o ni obavy; je hodně adaptabilní.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...