Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

'Už se zase stávám tím starým Boltem'

Sport

  16:30
OSTRAVA - Je nejrychlejší na planetě, ale pořád je jako malé dítě. Před úterní Zlatou tretrou rozdával sprinter Usain Bolt (24) úsměvy, a když od ředitele mítinku Jana Železného převzal startovní číslo se svým jménem, zdviženým palcem ukázal, kdo je jednička. V Ostravě je už popáté a v úterý se postaví na start stovky.

Usain Bolt foto: Reuters

Máte rád fotbal, v sobotu jste v Londýně sledoval finále Ligy mistrů, kde váš oblíbený Manchester United prohrál s Barcelonou. Co jste tomu říkal?
Po sobotě jsem přesvědčený, že bych se mohl dostat do týmu United. (úsměv)

Ve čtvrtek jste při svém vstupu do sezony vyhrál při Diamantové lize v Římě stovku za 9,91. Na co se mohou těšit ostravští diváci?
Všechno špatné, tedy až na moje vítězství, se stalo právě v Římě. Měl jsem špatnou startovní reakci, ramena dole, ani se mi nedařilo prodloužit krok, jak jsem zvyklý. Můj trenér Glen Mills se mě potom ptal, jestli jsem nezapomněl běhat. Tady se cítím mnohem líp než před římským závodem, vypadá to, že bude i pěkné počasí, takže myslím, že můžu běžet rychleji.

Váš dlouho očekávaný vstup do sezony přišel po osmiměsíční

Program Zlaté tretry

16.20 oštěp ženy (Špotáková)
16.40 tyč ženy
16.45 10 000 m ženy
17.30 slavnostní zahájení
18.05 3000 m př. muži
18.20 100 m ženy rozběhy
18.25 výška muži (Bába, Uchov)
18.40 400 m př. muži
18.50 200 m muži
19.00 oštěp muži (Frydrych)
19.05 400 m muži (Pistorius)
19.20 400 m ženy (Rosolová)
19.30 110 m př. muži B
19.40 110 m př. muži A (Robles)
19.50 100 m ženy
20.05 1000 m muži
20.15 100 m muži B
20.20 100 m muži A (Bolt)

od 17.30 vysílá ČT4

pauze – tolik uplynulo od vaší loňské prohry s Američanem Tysonem Gayem. Jak moc se vám ulevilo, když byl Řím za vámi?
Docela hodně, už na mě nebude takový tlak, snad jsem se ho zbavil. Z římského závodu se mám čemu učit, prostě mi nevyšel. Opravdu si myslím, že v Ostravě poběžím rychleji. A těším se na celou sezonu, cítím totiž, že se opět stávám tím starým dobrým Usainem Boltem.

Rekord Zlaté tretry na stovce drží z loňska váš krajan Asafa Powell časem 9,83 vteřiny. Bude váš předpokládaný triumf stačit na překonání tohoto rekordu?
(smích) Ještě nikdy jsem tady neviděl tak dobré počasí jako dnes, doufám, že vydrží. Nechci předvídat nějaké časy, ale možné je všechno. Zvlášť když je tak hezky.

Loňskou sezonu jste právě při Zlaté tretře označil za odpočinkovou, nečekal jste ani světové rekordy. Bude letošní sezona jiná?
Určitě, tvrdě jsem dřel a jsem připravený pracovat dál. Letos bude mistrovství světa, za rok olympijské hry a já musím obhájit všechny své tituly. Chci totiž pokračovat ve svém projektu stát se legendou.

Když jste osm měsíců neběhal, možná se vám o závodech zdálo?
Ne že bych neměl sny, ale čekal jsem na rozhodnutí trenéra. Možná bych i závodil, ale trenér tvrdil, že pravý čas ještě nenastal. Je ale pravda, že to byla dlouhá doba, takže jsem byl nervózní.

Co očekáváte od letošních soubojů s Tysonem Gayem?
Určitě se na ně nezaměřuji, jsou tady i další sprinteři. To by nic dobrého nepřineslo.

Při loňské Zlaté tretře vám Jaromír Jágr věnoval svou hokejku. Jak jste s ní naložil?
Mám doma místnost, kam si trofeje ukládám. Hokejka je tam taky, teď přidám tenisovou raketu, kterou jsem dostal od Ivana Lendla.

Česká čtvrtkařka Denisa Rosolová se narodila 21. srpna 1986, tedy jako vy, a tvrdí, že je vaším "dvojčetem". Co vy na to?
No vida, tak to jsem vůbec nevěděl! A taky je tak vysoká? Mám totiž šest stop a pět palců...

Často říkáte, že o tom či onom rozhodne váš trenér Glen Mills. Vzdorujete mu taky někdy?
S tím nemám žádný problém, protože vím, že trenér pro mě chce jen to nejlepší.

V Římě jste ukazoval, jaké máte bicepsy. Znamená to, že jste se víc zaměřil na silovou přípravu?
Přesně tak, kvůli loňským potížím se zády jsem posiloval. A jsem silnější! A můžu říct něco já?

Prosím.
V noci se mi zdálo, že jsem český hokejový reprezentant. Porazili jsme Kanadu! (smích)

Je zpátky. Nepochybujte o něm

Má za sebou teprve první start v sezoně, ale znovu je miláčkem davu. Kam se před ostravským mítinkem Usain Bolt hne, je středem pozornosti. A nejen pro své téměř dva metry. Je nejlepším atletem světa.

Ve čtvrtek v Římě časem 9,91 vteřiny o dvě setiny předstihl svého krajana Asafu Powella a říká, že už cítí mnohem větší pohodu. Přesto někteří pochybují. Bude to dnes opět ten starý dobrý Bolt?
"To si pište, že bude, o tom nepochybujte. Kdyby neměl na kvalitní časy, nepřijeli by sem," má jasno Alfonz Juck, manažer Zlaté tretry, který Jamajčana dokázal přilákat do Ostravy už popáté.

Ano, jisté pochybnosti mohly vzniknout v loňské sezoně, kterou jamajský blesk po své porážce s Američanem Tysonem Gayem 6. srpna ve Stockholmu předčasně utnul. "Nebyl jsem fit, tehdy mě trápila záda," vysvětluje Bolt, úřadující trojnásobný mistr světa, trojnásobný olympijský vítěz, držitel světových rekordů na 100 a 200 metrů a ve sprinterské štafetě.

Od té doby několikrát navštívil vyhlášeného odborníka Müllera Wohlfahrta na klinice v Mnichově. "Jsem fit, začnu v Římě a potom poběžím i v Ostravě," vzkázal před časem. "Nezapomeňte, že před stockholmskou prohrou s Gayem absolvoval Usain v sezoně sedm startů a všechny vyhrál. O té prohře se hodně mluví proto, že na stovce byla teprve jeho druhá v životě," připomíná atletický statistik Milan Urban, že v roce 2008 Bolt prohrál s Asafou Powellem – rovněž ve Stockholmu.

Takže – bude to opravdu dnes opět ten starý dobrý Bolt? "Myslím, že tu poběžím rychleji než v Římě. Jsem dobře připravený a uvolněný," hlásí čtyřiadvacetiletý Jamajčan. Však se o pravdivosti jeho slov můžete přesvědčit. Bolt je dobře naladěn. Dobré to znamení.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!