130 let

Fabiana Bytyqi. | foto: Archiv/facebook, Lidovky.cz

Video

Uživily by se na molu. Krásky Bytyqi a Sedláčková ale drtí soupeřky v ringu

Sport
  •   20:00
Už jen šest dní chybí Fabianě Bytyqi a Lucii Sedláčkové do jejich velkých titulový zápasů. Prvně jmenovanou čeká odveta v boji s Teodorou Bačevovou o pás juniorské mistryně světa WBC v mini-muší váze, druhou pak neznámá, leč nepříjemná Maďarka Kleopatra Tolnaiová. Ve hře bude titul mistryně Evropy WBO v pérové váze.

Obě české bojovnice mají za sebou zhruba deset dní intenzivních sparingů, poprvé v profesionální kariéře navíc s dívkami, nikoliv muži. „Cítím se po sparinzích docela dobře, konečně mám váhově sobě rovné soupeřky,“ neskrývá spokojenost ústecká rodačka Bytyqi.

Sedláčková, která vyrůstala v nedalekém Děčíně a přes Prahu se dostala také do Ústí přidává: „Je to úplně jiné boxovat s kluky. Pro mě je dobře, že jsou holky menší a lehčí, musím se více krotit a to se mi může hodit i v samotném zápase. Naučím se lépe pracovat s tempem a také vnímat trenéra. S tím stále trochu zápasím.“

Fabiana Bytyqi
Lucie Sedláčková

Že je boxerským talentem od Pánaboha potvrzuje i Lukáš Konečný, manažer a trenér obou dívek v jednom, také on ale moc dobře ví, že právě po této stránce musí se Sedláčkovou hodně pracovat (viz. box s jeho komentářem).

„Lukymu věřím, vím, že co řekne, to platí a navíc to funguje, ale mám prostě problém všechny ty informace od něj občas zpracovat. Trénujeme spolu teprve rok, je třeba si na všechno zvyknout tak, aby si to sedlo. Lukyho slovník je v tomto ohledu nejmenší problém. Beru to tak, že čím je ostřejší, tím více mě má rád,“ usmívá se sympatická tmavovláska. Konečný sedící v jeho hospůdce pod tělocvičnou jen souhlasně pokyvuje hlavou.

zdroj: www.youtube.com

A dobrou náladu potvrzuje i při následné zmínce o soupeřce Kleopatře Tolnaiové. „Zadala jsem si do googlu Kleopatru a box, stejně mi vyjely jen pláže a Egypt, tak jsem ji přestala řešit. Jak jsem řekla, Lukymu ve všem stoprocentně věřím,“ usmívá se Sedláčková.

Stejně tak je ráda, jaké pozornosti se jí dostává od fanoušků a médií. „Podpora lidí mě žene vpřed. Na zápas se strašně těším. Ale stále mi tak nějak nedochází, co všechno je ve hře. Ale na to je čas, podle mne to přijde až ve chvíli, kdy půjdu do ringu,“ dodává s tím, že opět změní svoji nástupovou hudbu. Název nové skladby, kterou uslyší fanoušci 5. března na zimním stadionu v Plzni a také diváci Nova Sport 1, ale prozradit nechce.

zdroj: www.youtube.com

„Toho mediálního humbuku je kolem nás už hodně, určitě nám to bere energii, ale vím, že to k tomu patří. Vždycky se na různé akce a točení těším, i když pak je to hodně náročné. Je fakt, že jsem si taky vždycky říkala, že Floyd Mayweather jen sesbírá peníze a pak se jimi chlubí na facebooku, ale když vidím, co všechno za tím je, tak mu není ani moc co závidět,“ přidává na toto konto Bytyqi.

„S fanoušky komunikuji hlavně skrze svoji facebookovou stránku. Hlasů a komentářů přibývá, ale baví mě to. Když nestíhám odepsat jednotlivě, snažím se alespoň napsat společný post. Je hodně příjemné, kolik lidí nás sleduje, že už stále méně z nich říká, že ženy nepatří do ringu. Také na Profiboxing.cz. Nyní už takových ale ubývá.“

zdroj: www.youtube.com

Sedláčková při vyprávění zbystří vlastně pouze jednou. Při zmínce na váhu. „Jsem na tom dobře. Neříkám, že hubnu tak, jak bych měla, že to dělám správně, ale zatím mi to vyhovuje Jsem na to zvyklá a myslím, že jsem v tomto ohledu podobná Lukymu.“

To její parťačka bere toto téma s nadhledem: „Pořád lepší boxovat s někým ve váze, kam musím hubnout než naopak. Nedělá mi to problém, navíc ty rozdíly v těch nižších divizích jsou opravdu minimální.“ I to budiž důkazem pro slova Lukáše Konečného o tom, že s oběma dívkami musí pracovat tak trochu jinak.

zdroj: www.youtube.com

Že jsou jako voda a oheň. Ale možná právě proto celý SES Team Czech Republic šlape tak skvěle. Možná právě proto jsou nyní po ostrých sparinzích poslední krůčky od životních zápasů. Už jim chybí absolvovat jen ty poslední: závěrečnou tiskovou konferenci, otevřené tréninky a páteční vážení...

Očima Lukáše Konečného

„Jsem s holkami spokojený, dá se říct, že maximálně. Myslím, že i kdyby šlo všechno špatně, tak jsou schopny své soupeřky utahat na kondici. Ale tu nechci nyní hodnotit, nyní jde o sparingy a ty mi udělaly radost. Jsem ale přesvědčený, že zápasy zvládnou i po technické stránce.

Lucka má sice menší soupeřky, ale má více času přemýšlet a může zpracovávat moje pokyny. Mile mne překvapilo, že to zvládala. Lucka je talentovaná, šikovná boxerka, slabší je to u ní s hlavou a prací. U ní se pracuje v tomto ohledu. U Fabči je to obráceně, po pracovní stránce je skvělá, jen do sebe musí dostat více té boxerské techniky.

Na Kleopatru Tolnai kašlu, tedy co se studování jejího stylu týče. Lucka to zvládne, na Teodoru Bačevovou se podíváme, máme video ze společného zápasu, tak toho chceme využít. Máme výhodu, že ji známe, stejné je to ale naopak. A že nemá plán B, nebo C, to člověk nemůže nikdy vědět. Také ona o tom zápase ví hodně dopředu, může se kvalitně připravit a určitě nic nepodcení.

Uvidíme, jestli Fabču necháme v této mini-muší váze, nebo půjde zase výše. U ní je obrovská výhoda, že se dokáže po této stránce připravit, nemá problém zhubnout. Necháváme tomu otevřený průběh. U Lucky je to jiné, hubne pořád a hubne pořád, protože je trdlo. Chce to čas, myslím, že se se postupně v tomto zlepší, takže se jí bude hubnout lépe, zároveň ale díky našemu tréninku přibere trochu více svalové hmoty. Ale celkově si myslím, že ta pérová váha je pro ni naprosto ideální.“

Autor: Antonín Vavrda