Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V 15 letech mezi ženami. Rodiče se o mě bojí, říká zázrak házené

Sport

  6:00
Že vás to k házené příliš netáhne? Tohle za pozornost rozhodně stojí. O víkendu nastoupila v ženské interlize teprve patnáctiletá Jana Šustková. A rozhodně se mezi zkušenějšími hráčkami neztratila. Jen co se v dresu Veselí nad Moravou objevila na hřišti, dvakrát překonala zlínskou brankářku. "Měla jsem obrovskou trému," přiznala po svém debutu pro Lidovky.cz.

Janě Šustkové z Veselí (vlevo) bylo při debutu v interlize patnáct, zlínská Alžběta Tóthová je o dvacet let starší foto: ČTK

I přes nervozitu se nebála jít na sedmimetrové hody. V přípravném zápase jich totiž proměnila osm za sebou, proto dostala od trenéra důvěru i nyní. Cesta k tomu bude ještě daleká, ale už teď má studentka obchodní akademie sen zahrát si za seniorskou reprezentaci.

Předpoklady k tomu má, a to nejen fyzické. Že za tři dny oslaví teprve šestnácté narozeniny byste asi netipovali. Navíc je všestrannou sportovkyní. Loni už počtvrté v řadě ovládla žákovskou kategorii Velické laťky, kde ve skoku do výšky pravidelně poráží i stejně staré atletky.

Lidovky.cz: Máte za sebou úspěšný debut v dospělé interlize, jak na něj budete vzpomínat?
Měla jsem obrovskou trému, byla jsem pod tlakem i kvůli divákům. Myslela jsem, že to pokazím, ale nakonec to bylo dobré.

Lidovky.cz: V čem byl oproti žákovským kategoriím největší rozdíl?
Určitě v rychlosti. A samozřejmě i v důrazu. Je to něco úplně jiného, ženy jsou mnohem silnější.

Lidovky.cz: Jak se vám nastupovalo vedle spoluhráček, které se věkem blíží spíše vašim rodičům?
Já nevím, takhle to neberu. Bylo to v pohodě. Určitě bylo znát, že nejsme sehrané. Se všemi jsem ještě ani neměla společný trénink, to musí být vidět na první pohled.

Lidovky.cz: Projevila se celá událost nějak na přístupu vašeho okolí? Třeba ve škole?
Je pravda, že teď i učitelé o mě mluví. Ale že bych vyloženě cítila nějakou popularitu, to se říct nedá. Já si tohle moc neberu.

Lidovky.cz: Co je ve sportovní kariéře váš největší cíl?
Je na to samozřejmě ještě brzy myslet, ale určitě bych si chtěla jednou zahrát za seniorskou reprezentaci. Teď se ale nechci hlavně zranit, protože o to se rodiče nejvíce strachují.