Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V 81 letech zemřel legendární házenkář Vícha

Sport

  17:09aktualizováno  17:40
Ve věku 81 let v pondělí zemřel bývalý házenkářský brankář a poté dlouholetý úspěšný trenér Jiří Vícha, který v roce 1972 dovedl československou reprezentaci ke stříbru na olympijských hrách v Mnichově. Podlehl vážné dlouhé nemoci. Informoval o tom Český olympijský výbor.

Jiří Vícha foto: MAFRA - Miroslav Rendl

"Byl jako i hráč i trenér nesmazatelně podepsán pod největšími mezinárodními úspěchy našeho sportu. Nikdy nepřestal sledovat aktuální dění v házené a jeho smrt se nás všech nesmírně dotýká. Upřímnou soustrast všem pozůstalým," uvedl předseda házenkářského svazu Jaroslav Chvalný.

Vícha patřil k největším legendám československé házené. Jako hráč získal dvakrát stříbrnou medaili na světových šampionátech v letech 1958 a 1961 a vybojoval také dva bronz v letech 1954 a 1964. Brankář, který začal s házenou ve Starém Plzenci, také s Duklou Praha dvakrát vyhrál v letech 1957 a 1963 Pohár mistrů evropských zemí, nynější Ligu mistrů.

Po skončení kariéry se stal trenérem a pomohl národnímu týmu ke stříbru z olympiády v Mnichově, které je dosud jediným cenným kovem házenkářské reprezentace z olympijských her.

Podporoval fair play

Setkání bývalých reprezentantů na nedávném Novoročním turnaji čtyř týmů na jižní Moravě už se Vícha kvůli vážné nemoci nedočkal. "Chyběl nám tam a ta pondělní zpráva mě opravdu zarmoutila. Zažil jsem ho v národním dresu jako spoluhráče i jako trenéra a za jeho přístup ke sportu i životu jsem si ho jako všichni okolo hluboce vážil," uvedl pro web házenkářského svazu František Brůna, který jako spoluhráč s Víchou získal bronzové medaile na MS 1964 a jako jeho svěřenec se radoval se zisku olympijského stříbra.

V PMEZ zvítězil Vícha i jako trenér, v roce 1984 dovedl k nejprestižnějšímu klubovému úspěchu pražskou Duklu. Koučem národního týmu byl v letech 1970-1978, 1982-1985 a 1989-1991. Působil také v Německu. Stal se členem Českého klubu fair play.

Autor: