Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Bahrajnu letošní sezona formule 1 kvůli nepokojům nezačne

Sport

  15:16aktualizováno  18:26
MANÁMA/PRAHA - V pondělí odpoledne se definitivně rozhodlo o startu letošní sezony formule 1. První podnik roku, který se měl uskutečnit od 11. do 13. března v Bahrajnu, byl zrušen. Oznámil to promotér královny motorismu Bernie Ecclestone. Důvodem jsou protivládní demonstrace v Manámě, které nedovolují zajištění bezpečnosti během soutěžního víkendu formule 1.

Bernie Ecclestone. foto: Lidovky.cz

Podle zdrojů webu gulfnews.com se již rozhodlo po nedělním jednání promotéra a šéfa formule 1 Bernie Ecclestona s korunním bahrajnským princem Salmanem bin Hamad Shaikh Al Khalifem. Sezona 2011 ve formuli 1 začne až 25. března v Melbourne u protinožců. Vládní nepokoje totiž "znepokojili" představitele královny motorismu, že se nakonec rozhodli závod v Bahrajnu zrušit.

DÁLE ČTĚTE

Ecclestone v pondělí odpoledne informaci oficiálně potvrdil pro anglická média. Osmdesátiletý vládce f1 již minulý čtvrtek prohlásil, že pokud se situace v zemi nezlepší, závodní víkend se zruší. A ke zlepšení skutečně nedošlo. Zrušené byly již závody GP2, ve kterém startuje i český závodník Josef Král.

"Je smutné, že Bahrajn musel Velkou cenu odříct. Přejeme celému národu vše nejlepší v procesu uzdravování země a už se těšíme na to, že se do Bahrajnu brzy vrátíme," řekl šéf F1 Bernie Ecclestone ke Grand Prix, která je součástí seriálu od roku 2004.

VC Bahrajnu se nyní nejspíše přesune někam mezi 15. závod sezony GP Singapuru a předposlední podnik roku v Abú Dhabí, tedy mezi 25. září a 13. listopad letošního roku. "Měla by se zrušit úplně," nebere si ale servítky například legendární šampion Niky Lauda. "Bezpečnost musí být na prvním místě," doplnil jej šéf Mercedesu Norbert Haug.

Podobně rázný ale nejspíše Ecclestone nebude...