Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Americký fotbal žen: ve výstroji je podvazkový pás

Sport

  9:30
PRAHA - Konečné skóre se tolik neřeší. Důležitější pro diváky zůstává pohled na výrazně odkryté křivky atraktivních hráček. Ve Spojených státech vymysleli způsob, jak přitáhnout pozornost k americkému fotbalu v ženském podání. Ve šlépějích projektu Lingerie Football League se v Česku vydala ragbyová Sexy liga.

Americký fotbal žen. foto: Sport 1.

Není obvyklé, že by se v některém sportu stal součástí výstroje také podvazkový pás. V Lingerie Football League vás to jen těžko překvapí. V soutěži, která má za sebou v zámoří už tři kompletní sezony, je raději lepší zapomenout na genderovou korektnost.

Ženy na hřišti musí nejen dobře hrát americký fotbal, ale to není všechno. Při pokládání touchdownu se šišatým míčem musí také dobře vypadat. Kromě toho jsou jejich vnady zvýrazněny i vyzývavým oblečením. "Všechny hráčky jsou ale hlavně skvělé sportovkyně, které vám nabídnou prvotřídní zážitek," přesvědčuje okolí zakladatel soutěže Mitchell Mortaza.

Marketingový záměr LFL přitom zůstává snadno čitelný na první pohled, ostatně slovo Lingerie představuje v angličtině výraz pro dámské spodní prádlo. Také názvy jednotlivých týmů kladou důraz na "sexy" tón. Ve Východní konferenci proto působí Philadephia Passion (vášeň), v Las Vegas zase pojmenovali svůj tým Sin (hřích), poslední pohár pro vítěze patří Los Angeles Temptation (pokušení).

Celý příběh začal před třemi lety v den konání Super Bowlu. Finále ligy amerického fotbalu NFL znamená ve Spojených státech televizní událost roku s dlouhodobě nejvyšší sledovaností. První zápas nabízely placené kanály jako alternativu pro poločasový program, který na stadionu vyplňují hvězdy pop music.

INFOGRAFIKA:

Grafika: ragbyová sexy liga.

Ohlas ukázal, že potenciál projektu se při svojí premiéře zdaleka nevyčerpal. Ve stejném roce se na podzim rozjela první sezona a počet týmů se neustále zvyšuje. "Jde o nejrychleji se rozvíjející profesionální soutěž v zemi," žasne Rick Chandler z televizní stanice NBC Sports. "Pro mě je to dnes velká rarita. Ženská soutěž, která dál roste," připojuje se s obdivem také Paul Watcher z prestižního ekonomického časopisu Business Week.

Stejný scénář by si přáli pro svůj projekt v Česku také pro Sexy ligu. Inspirace americkým vzorem se u nich nezapře. Místo amerického fotbalu si vybrali neméně kontaktní ragby. "Naše původní vize byla mít na hřišti jenom modelky. Nakonec jsme změnili taktiku a začali shánět sportovkyně z míčových her. Získali jsme florbalistky nebo beach volejbalistky. V každém týmu je ale vždy jedna ragbistka," popisuje vedoucí projektu Martina Štěpánová, jak probíhaly půlroční přípravy na spuštění Sexy ligy.

Na únorový turnaj spojený s hudební party v Tipsport Areně, kde jinak působí hokejisté Sparty, se přišlo podívat téměř šest tisíc diváků. "Všichni mi říkali, že jsme blázni a nedáme to. A nakonec to klaplo," těší Štěpánovou zájem stejně jako reakce samotného publika. "Ze začátku to vypadalo trochu mdle, protože holky byly nervózní, ale finále už bylo neuvěřitelný."

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Celý podnik považuje Štěpánová za sportovní událost, ačkoliv přiznává, že na tribunách by zůstalo daleko víc volných míst, kdyby si ragbistky oblékly standardní dresy. "To bychom se pohybovaly jen v řadách stovek diváků."

V Česku také v porovnání se zámořím nemusí řešit výraznou negativní odezvu. Jediná skupina, které se Sexy liga nezdá, je část ragbistek, které ji považují za znevážení svého sportu. "V očích některých z nich jde o něco jako zápasy v bahně," popisuje trenér ragbyové reprezentace Martin Kafka.

To ve Spojených státech panuje kolem LFL daleko větší napětí. Například starosta Oklahoma City Mick Carnott na podzim 2010 dokonce zakázal zápasy spoře oděných fotbalistek ve svém městě. "Myslel jsem, že se chystáme do Oklahomy, a ne Severní Koreje," podivil se šéf ligy Mortaza, ale nařízení musel respektovat.

Kritických ohlasů se nicméně objevuje mnohem víc. "Ženy dostaly sice příležitost dělat sport, ve kterém dřív nemohly působit na profesionální úrovni, jenže má to háček: pohlíží se na ně jen jako na objekty, záleží na jejich kráse a ochotě obléct se do spodního prádla," rozčílila se Courtney Martinová na serveru Feministing.com.

"Jednou se možná budeme moct obléknout jako fotbalisté a lidi to bude také zajímat," doufá jedna z hráček. To je však představa, která má s realitou jen málo společného.

Autor: