Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V Jandovu medaili stále věřím

Sport

  9:53
SESTRIERE - Pozoruhodný den prožili čeští skokani na lyžích krátce poté, co jim malý můstek přinesl rozčarování. Trenér Vasja Bajc si vyrazil do Francie na sjezdovky a skokani Janda s Maturou zamířili k moři do Monte Carla...

Vasja Bajc foto: Radek Smekal ČTK

LN Jak jste si zalyžoval?
Děkuji za optání, bezvadně. Aby ale bylo jasno, kluci měli volno.

LN Co si slibujete od několikadenního pobytu Jandy v Monte Carlu mezi olympijskými závody?
Stejný model jsme zkusili už loni v létě. Od moře jsme zamířili do Courchevelu vysoko nad mořem a kluci pak měli na můstku pocit, že jsou lehčí. V Monte Carlu ale nebudou jen spát, čeká je tam kondiční trénink.

LN Vraťme se k nedělnímu 13. místu Jandy. Co se s ním dělo?
Ve zkušebním kole předvedl, že by mohl bojovat o medaili. Byl ale až moc namotivovaný a chtěl předvést hodně dlouhý skok. V prvním kole udělal bohužel právě to, co jsem ho učil, že dělat nesmí. Koncentroval se na délku a ne na odraz. Zapomněl na nohy a propadl se.

LN Připomínal jste mu tuhle věc před závodem?
Jasně. Říkal jsem mu, že se na hraně musí odrážet výš, do jiného úhlu. Nevím, proč to neudělal.

LN Dá se říct, že se snad v poslední době vrátil k chybám z předchozích let, kdy se mu nedařilo?
To ne. Možná byl ale až příliš namotivovaný, protože z olympiády chce strašně moc medaili...

LN Osudový zlom v Jandově výkonnosti nastal na letech v Kulmu. Nelitujete, že tam skákal?
Teď je lehké dělat analýzu. Kdyby do Kulmu nejel, všichni byste psali, proč tam neskákal. Já na něj tehdy netlačil, domluvili jsme se jen, že to tam zkusí i kvůli březnovým letům v Planici.

LN Věříte ještě vůbec, že se Janda na olympiádě může vzchopit?
Určitě. Stejně jsem od něj už před olympiádou čekal víc právě na velkém můstku.

LN Zdá se ale, že je mimořádně rozhozený, sevřený psychickým traumatem. Co s tím?
Já s ním mohu dělat analýzy a tlačit ho tam, kde nedávno byl. Na něm ale zůstává, aby se přestal zatěžovat závodem na malém můstku. Stoprocentně věřím, že na medaili má. Musí jen udělat svoje. Fyzicky je na tom tak dobře jako nikdy předtím.

LN Mluvili jste o tom spolu?
Jistě. Problém ale trochu zatím vidím i v rychlosti lyží. Elanky tady jezdí dost pomalu. Musíme něco vymyslet, možná udělat jinou strukturu, aby v ledové stopě, na které se v Pragelatu najíždí, byly rychlejší.

LN Nenarušily se událostmi posledních týdnů trochu vaše vztahy? Věří vám vůbec ještě?
Řekl bych, že vztah mezi námi už není tak stoprocentní jako dříve. Zdá se mi, jako by mi už tolik nevěřil. I proto udělal možná v prvním nedělním kole tu blbou chybu.

LN Myslíte si, že jemu i vašim vztahům krátký pobyt v Monte Carlu může pomoci?
Jandys si tam trochu vyhřeje hlavu na sluníčku. Určitě mu to pomůže. Možná stoprocentně nevěří, že cesta k moři má smysl, ale neřekl nic. Viděl jsem na něm ale, že o téhle cestě dost přemýšlí.

LN Proslýchá se, že odchod od české reprezentace prý zvažujete i kvůli tomu, že nedostáváte slíbené peníze. Je to pravda?
S těmi penězi to pravda je. Ví o tom ale jen pár lidi. Mám z toho špatný pocit, i já chci žít normálně. V těchto hodinách je mi ale jedno, jestli peníze dostanu. Každopádně sezonu dokončím, pak se uvidí.

Autoři: