Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V Malajsii kraloval Red Bull. Zvítězil šampion Vettel

Sport

  10:46aktualizováno  11:15
SEPANG (Malajsie) - Na první triumf v sezoně dosáhl v Malajsii, ve druhém závodě ročníku, šampion Sebastian Vettel z Red Bullu. Jeho týmový kolega Mark Webber dojel druhý a na stupně vítězů se vměstnal i Lewis Hamilton.

V popředí Sebastian Vettel. foto: Reuters

Trojnásobný mistr světa Vettel se díky triumfu dostal do čela průběžného pořadí mistrovství světa. V čele má nyní devítibodový náskok před Kimim Räikkönenem, kterému po vítězství před čtrnácti dny v Melbourne závod vůbec nevyšel, po trestu v kvalifikaci pokazil start a dojel až na 7. příčce.

Vyrovnanost současné formule 1 potvrdila i Velké cena Malajsie. S vozy Red Bullu v čele bojovali po celý závod dva nečekaní soupeři - jezdci Mercedesu. Lewis Hamilton se dokonce po třetí výměně pneumatiky dostal před Vettela na druhé místo. Jakoby tým po odchodu Michaela Schumachera někdo polil živou vodou.

FOTOGALERIE

Start Velké ceny Malajsie

Závěr závodu však stuttgartským příliš nevyšel a o první místo bojovali pouze zástupci Red Bullu. Divákům předvedli jezdci mistrovského týmu nečekaně dramatický souboj. Vettel byl před cílem rychlejší, ale Webber hájil vedení, co mu síly stačily. Několik útoků odrazil, poté projeli celou sérii zatáček kolo na kolo a Němec se jen za cenu nejvyššího risku prosadil na první místo. Tohle vážně týmoví stratégové povolili?

"Byl to opravdu velmi těsný souboj, Mark jel skvěle a nebylo snadné ho porazit. Jsem rád, že mi vyšla strategie, dobře jsme ji naplánovali a v závěru jsem měl navrch. Teď si užívám vítězství, které vůbec nebylo jednoduché," uvedl Sebastian Vettel na stupních vítězů.

"První část závodu byla pro mě velmi povedená, konečně se mi podařil start a vše šlo skvěle. Zvolili jsme správnou strategii a pro závěr ušetřili sadu pneumatik. Jsem zklamaný, že jsem dojel až druhý, ale musím říct, že ten souboj byl opravdu na hraně," komentoval Velkou cenu druhý jezdec Red Bullu Mark Webber.

Třetí v cíli Lewis Hamilton byl spokojený. Již se mu podařilo umlčet kritiky, kteří mu předhazovali, že přestupem k Mercedesu se připraví o kvalitní auto a pravidelná umístění na stupních vítězů. Začátkem roku 2013 má Mercedes lepší monopostu než McLaren a na pódium vystoupal právě teď v Sepangu.

"Tým odvedl skvělou práci a měli jsme v závodě silné auto. Pracovalo skvěle v průběhu celého závodu a neměli jsme vůbec žádné problémy," přidal se Lewis Hamilton. "Tohle je nejlepší možný základ pro další výsledky."

Jak závod vyšel Mercedesu, tak nevyšel Ferrari. Fernando Alonso a Felipe Massa totiž neměli nejlepší start, jak se v poslední době stalo ve formuli 1 tradicí. Monoposty Red Bullu byly stejně rychlé.

Vicemistr světa Alonso navíc hned ve druhé zatáčce v souboji s Vettelem poškodil přední křídlo a první kolo projel s jiskrami kolem vozu - spoiler brousil o asfalt. Na cílové rovince se celé křídlo definitivně odlomilo a spadlo mu pod kola. Jeho Ferrari zapadlo do štěrku v únikové zóně. Byl konec.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.