Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Urazil černochy, teď však lituje. Prosím o odpuštění, řekl Sterling

Sport

  15:28
LOS ANGELES/PRAHA - Dostal doživotní zákaz působení v NBA i obří pokutu, čelí nenávisti basketbalistů. Donald Sterling, majitel Los Angeles Clippers, se poprvé veřejně kál za svá rasistická slova, jimiž proti sobě poštval veřejnost. "Nechápu, jak jsem to mohl říct," prohlásil. Ale zároveň ukázal, že boj o svůj klub nevzdává: "To nemám právo na chybu?"

Donald Sterling. foto: Reuters

Příběh Sterlingova pádu je následující: jeho přítelkyně V. Stiviano (Sterling popírá, že by šlo o milenku), zveřejnila nahrávku jejich telefonátu, v níž se majitel Clippers rasisticky vyjadřuje o černoších.

To logicky vzbudilo ohromnou vlnu nevole mezi basketbalisty. A NBA neváhala s tvrdými tresty: zakázala Sterlingovi působit v soutěži, udělila mu pokutu 2,5 milionu dolarů a snaží se jej nutit k prodeji klubu.

Teď osmdesátiletý boháč, který vlastní Clippers od roku 1981, o celé kauze poprvé promluvil. Vyjádřil se v pořadu CNN.

"Když jsem poslouchal tu nahrávku, ani jsem nevěděl, že taková slova mohu říci," prohlásil Sterling. "Nevím, proč mě k tomu donutila. Chytil jsem se do pasti. Ale tohle není styl, jakým bych normálně mluvil. Nejsem rasista. Udělal jsem obří chybu a jsem tu, abych se omluvil všem, jimž jsem ublížil, a poprosil je o odpuštění."

ČTĚTE TAKÉ

Zároveň však miliardář z Los Angeles naznačil, že snahám NBA o jeho konec v basketbale nehodlá jen tak napomáhat. Místo toho se pustil do protiofenzivy.

"Je to moje chyba. Způsobil jsem problém a nevím, jak ho napravit," kál se, aby zároveň dodal: "Nemám právo na jedinou chybu za 35 let? Miluju tuhle soutěž, žádám o odpuštění... Jedinou chybu? Byla strašná, ale už ji nikdy neudělám."

Případ se navíc zamotává po prohlášení superhvězdy LeBrona Jamese, jednoho z hlavních představitelů "protisterlingovského" hnutí mezi hráči. "Za všechny basketbalisty říkám, že chceme, aby to dopadlo správně. A všichni cítíme, že by nikdo ze Sterlingovy rodiny neměl dál zůstat vlastníkem týmu."

Spory s manželkou

Což je ovšem rána pro Rochelle Sterlingovou. Miliardářova žena žije od svého prostořekého druha odloučeně, od jeho slov se tvrdě distancovala. A za to, aby mohla dál vlastnit poloviční podíl na Clippers, prý bude do posledních sil bojovat.

"Nechápu, proč mám být trestaná za jeho činy," diví se "Shelly" Sterlingová. Její právník už zpochybnil nároky NBA na "exkomunikaci" rodiny Sterlingů z vedení Clippers s tím, že to odporuje zákonům USA a státu Kalifornie.

A Sterlingová dodává: "Buďme upřímní, až žena kteréhokoli z třiceti majitelů klubů v lize plácne něco rasistického, bude se tenhle majitel muset vzdát vlastnictví?"

Sterling nechce ustoupit, Sterlingová se domáhá svých práv... Zdá se, že NBA bude mít se situací okolo LA Clippers ještě víc potíží, než čekala.

Autor: