Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V Pekingu chybí hosté, hotely zlevňují

Sport

  14:57
PEKING - Hoteliéři v Pekingu srážejí ceny za ubytování v době nadcházející letní olympiády až na polovinu, protože rezervace pokojů zůstaly daleko za očekáváním. Turistů je oproti předpokladům méně kvůli problémům při získávání víz a špatnému obrazu Číny v některých světových médiích.

Turistů je oproti předpokladům méně kvůli problémům při získávání víz a špatnému obrazu Číny v některých světových médiích. foto: JEWEL SAMAD AFP

Na otázku, zda by mohly rezervovat deset pokojů na tento víkend včetně večera zahajovacího ceremoniálu, odpověděla řada hotelů se třemi a čtyřmi hvězdičkami kladně. Hoteliéři vesměs uváděli, že mají volných pokojů dostatek, a byli ochotni nabízet značné slevy.

Bamboo Garden Hotel například nabízel původně pokoje s vyhlídkou na dvůr a bambusový háj za 3000 jüanů (6753 Kč) na noc, novinářům však rychle nabídl poloviční cenu. Oriental Peace Hotel telefonicky navrhl, že zlevní svou sazbu 1480 jüanů o 30 procent, a naznačil, že pokud zájemce přijede, nabídne další výhody.

Situaci pekingských hotelů ještě zhoršuje stavební boom, který v hlavním městě vytvořil nadbytek ubytovacích kapacit. Nyní je v Pekingu o nejméně 20 hotelů více než před rokem, odhadl pekingský úřad pro turistický ruch. Turisty z ciziny odrazují od čínské metropole obavy ze znečištěného ovzduší, hrozby teroristických útoků a obtíže při získávání víz. Od počátku letošního roku počet zahraničních návštěvníků Pekingu klesl o pětinu, uvedl
úřad.

Podle činitelů je na období olympiády dosud neobsazena více než polovina pokojů ve čtyřhvězdičkových hotelích. Některé hotely tříhvězdičkové kategorie a nižší jsou obsazeny dokonce jen z deseti procent. Levnější hotely by se však podle činitelů pekingského turistického úřadu měly zaplnit domácími turisty, kteří objednávky většinou nechávají na poslední chvíli.

Mnohem lépe si vedou hotely na drahém konci spektra. Pětihvězdičkový Sofitel Wanda uvedl, že na olympiádu už nemá k dispozici jediný pokoj. Řada nejlepších hotelů je zamluvena pro jednotlivé olympijské týmy, delegáty a vládní činitele.

Volné pokoje však stále mají i hotely, které jsou partnery organizačního výboru her. Čtyřhvězdičkový Scitech Hotel nabízel, že ze své základní ceny 3966 jüanů za noc sleví 25 procent.
Autor:

Pronájem bytu 2+1 Družstevní
Pronájem bytu 2+1 Družstevní

Družstevní, Týniště nad Orlicí, okres Rychnov nad Kněžnou
11 000 Kč/měsíc