130 let

Diskuze

V Pekingu zadrželi demonstrující cizince

Čtyři cizinci, tři muži a jedna žena, při závěrečné etapě štafety olympijského ohně v Pekingu rozvinuli u národního stadionu transparent s nápisem Svobodný Tibet, za což byli okamžitě zadrženi čínskou policií. Demonstranti se snažili poukázat na situaci v Tibetu před začátkem olympiády.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stafylokok

7. 8. 2008 14:32
Totalitní režimy a olympiáda

Pro totalitní režimy jako nacistické Německo, Rusko či Čínu je zdegenerované olympijské hnutí pravým požehnáním.

0 0
možnosti

V čínských podmínkách není komun

7. 8. 2008 18:12
Re: Totalitní režimy a olympiáda

V čínských podmínkách není komunistická strana ekonomický, ale především ideologický pojem. V ekonomice jsou připraveni plně přejít na tržní vztahy, privatizace pro ně není strašákem. Čínské vedení – ale i celá čínská společnost se bojí dvou věcí. První – hospodářský krach. Proto je pro ně hlavním zákonem stabilní růst, proto také se snaží postupovat pragmaticky a snaží se vyloučit nějaké přehmaty a slepé uličky.

Druhá – to je oligarchizace společnosti a vytvoření institutů, které by mohly na celostátní úrovni konkurovat straně. V současnosti tam nic takového není. Proto také velmi intenzívně bojovali se sektou Falungun – protože se najednou ukázalo, že lidí v sektě jsou desetimiliony. Čínskému vedení zjevně nevadí náboženství jako takové, ale vadí jim možnost vzniku organizovaných velkých a nepředvídatelných hnutí, která by mohla ovládnout část země a znovu nastolit situaci vnitřních nepokojů. Tato sekta byla pro čínské vedení jakousi ilegální strukturou, která mohla případně ovlivňovat politiku. Proto tuto sektu velmi důsledně zlikvidovali.

Proto také nechtějí podporovat nějaké západoevropské nevládní instituce – ty mohou pracovat na místní úrovni, ale nedají jim právo se spojovat na úrovni státu, protože pak už by to mohla být protiváha komunistické straně. Proto je také tvrdě pronásledují, pokud zjistí takové pokusy.

Na druhé straně aktivně probíhá demokratizace společnosti zdola. Na vesnici probíhají svobodné volby, v nichž mohou kandidovat nejen členové komunistické strany. Na úrovni okresu se rozvíjí také možnosti místní samosprávy, ovšem je to už s velkou účastí komunistické strany. Přesto je zde zřetelná postupná demokratizace. Nelze vyloučit, že během 20 – 30 let takový vývoj bude probíhat v celé zemi. Jestliže ekonomika se bude dobře rozvíjet,  že se pak možná komunistická strana potichu rozpadne na nějaké frakce – tak to bylo i s vládnoucí stranou Japonsku

0 0
možnosti

Romann

6. 8. 2008 17:26
Hladomor v Číne a experiment dem. kapitalizmu v Indii

Porovnávať Čiernu knihu komunizmu s realitou vyprovokuje možno ešte mnoho ľudí. Mňa potešilo, keď som si na internete prečítal, že to vyprovokovalo aj významného amerického intelektuála Noama Chomského. tiež kritizuje jednostranný pohľad autorov ČK-komunizmu. Konkrétne, ako autori opisujú hladomor v Číne v rokoch 1958-1961, ktorý spôsobili komunisti s ich totalitným systémom. Počas hladomoru vraj zomrelo 25-40 miliónov ľudí. Ako uzaviera Noam Chomsky: „Experiment demokratického kapitalizmu" v Indii od roku 1947 do roku 1979 spôsobil smrť viac ľudom ako „kolosálny, totálne neschopný… komunistický experiment" počas celej histórie na celom svete od roku 1917. Len v Indii „experiment demokratického kapitalizmu" spôsobil smrť viac ako 100 miliónov obetí, t.j. zabil viac ľudí, ako opisuje celá ČK-komunizmu. Pokračovanie na: http://voltaire.netkosice.sk/" target="_blank" rel="nofollow">http://voltaire.netkosice.sk, Trezor

0 0
možnosti

Stafylokok

7. 8. 2008 14:29
Re: Hladomor v Číne a experiment dem. kapitalizmu v Indii

Čtěte estébácký web netkosice - píší do něj takové hvězdy jako Oskar Krejčí, čelní ideologický guru hnutí Ne základnám, v minulosti dlouholetý udavač a resident StB ve Filozofickém ústavu.

0 0
možnosti

ALOIS.AMERICAN

6. 8. 2008 15:17
V PEKINGU ZADRZELI

CIZINCE, A TAD VYVESILI TRANSPARENT , A VY SE BOJITE ZE TOPOLANEK MA PIN OF TIBET. >->-

0 0
možnosti

isis2000

6. 8. 2008 14:21
jojo, pravo na demonstraci tam ma preci kazdy, ze :-o

cela ta akce je slapnutim vedle a sklonenim hlav ... z Ciny jsou ted vsichni podelani az za usima

0 0
možnosti

Yaroukh

6. 8. 2008 13:23
Olympijská ostuda

Rv

0 0
možnosti

kampelicka

6. 8. 2008 13:03
Kdyby jsem demostroval v Turecku za Free Kurdistan

Rovnou mne odstrelii...

A to je Turecko v nato a asociovana krajina EU

0 0
možnosti

TTSO

6. 8. 2008 12:04
Zajímavé transparenty byly prý k vidění skoro hodinu

než je policie sundala ..... že by perestrojka ?;-P

0 0
možnosti