130 let

Cizinci vyvěsili transparenty v těsné blízkosti hlavního olympijského stadionu. | foto: AFP

V Pekingu zadrželi demonstrující cizince

Sport
  •   10:39
PEKING - Čtyři cizinci, tři muži a jedna žena, při závěrečné etapě štafety olympijského ohně v Pekingu rozvinuli u národního stadionu transparent s nápisem Svobodný Tibet, za což byli okamžitě zadrženi čínskou policií. Demonstranti se snažili poukázat na situaci v Tibetu před začátkem olympiády.

Demonstranti u hlavního stadionu zvaného Ptačí hnízdo, kde budou v pátek zahájeny olympijské hry, mávali tibetskými vlajkami a rozvinuli několik transparentů vyzývajících ke svobodě Tibetu. Dva z nich se vyšplhali na sloup elektrického vedení, kde připevnili jeden z nápisů.

Předák mezinárodní skupiny Studenti za svobodný Tibet řekl, že protest měl upoutat pozornost na situaci v Tibetu před začátkem olympiády. "Čínské vedení se chystá propagovat v Pekingu svoji velikost a moc, zatímco v Tibetu se vede nemilosrdná kampaň represí."

Reuters s odvoláním na Novou Čínu uvádí, že zadržení jsou britské
národnosti, ale podle Studentů za svobodný Tibet byli zadrženi dva
Američané a jeden muž a jedna žena z Británie. Všichni měli turistické pasy a jsou ve věku 23 až 34 let.

Štafetu olympijského ohně, která startovala v březnu v Řecku, provázely protesty už na cestě Paříží, Londýnem, San Franciskem a některými dalšími městy. Dnes se olympijský oheň vydal v Pekingu na poslední etapu před pátečním zahájením her. Podél jeho trasy jsou přísná bezpečnostní opatření.

Čína obviňuje stoupence tibetského duchovního vůdce dalajlamy, že v březnu rozpoutali v Tibetu nepokoje a protesty, aby narušili přípravu olympiády. Dalajlama obvinění odmítl a řekl, že nemá nic proti olympijským hrám.

Skupiny bojující za nezávislý Tibet ale považují olympiádu v Pekingu za příležitost, jak vyjádřit kritiku čínské politiky.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK