Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V polovině deštivého kladenského mítinku Šebrle vede

Sport

  23:11
KLADNO - Roman Šebrle půjde do druhého dne kladenského desetiboje s těsným náskokem 16 bodů před Alžířanem Larbím Búrádou.

Roman Šebrle. foto: ČTK

Olympijský vítěz a světový rekordman dnes nasbíral v dešti a chladu 4218 bodů, což je o 39 méně, než měl na kontě v polovině květnového závodu v Götzisu. Tam tehdy nakonec dosáhl součtu 8348 bodů.

Třetí místo patří jamajskému obhájci kladenského prvenství Maurici Smithovi, který na Šebrleho ztrácí 19 bodů. Další z adeptů na přední umístění Dmitrij Karpov z Kazachstánu mírně zaostává za předpoklady a figuruje na páté pozici s mankem více než 100 bodů.

Šebrlemu se dnes nevydařily běhy, ale skočil v nepříznivých povětrnostních podmínkách slušně do dálky (766 cm) a vedení se ujal po vrhu koulí. Ve výšce si vynahradil zklamání z Götzisu a skokem přes 206 cm, o 12 více než v Rakousku, první místo potvrdil. V závěrečné čtvrtce se ale nedostal pod 50 sekund, zaběhl nejhorší čas za posledních 14 let (50,72) a umožnil svým pronásledovatelům umazat z manka více než sto bodů.

Šebrle vidí výpadky v bězích ve skutečností, že prodělal v posledních pěti dnech střevní virózu a jedl jen rohlíky. "Myslel jsem, že to nebude tak hrozné, ale bylo to znát. Takže vzhledem k těmto okolnostem musím být vcelku spokojený, s tím nic neudělám, to chce čas," řekl Šebrle.

Stěžoval si na počasí, které zejména při prvních třech disciplínách ničilo zimou, větrem a deštěm. "Vyloženě posr... počasí. To jiné není, to jinak nemůžu říct, to bylo hrozný," nebral si servítky Šebrle. "Ale ublížilo mi to asi míň než ta viróza," dodal.

Do druhého dne má Šebrle i přesto dobré vyhlídky na vítězství. Druhý Búráda si sice dnes vytvořil tři osobní rekordy, ale druhý den má slabší a neměl by promlouvat do boje o vítězství. Také zatím třetí Smith, největší soupeř českého atleta, ztratí zřejmě v tyči a oštěpu. Šebrleho by neměl ohrozit ani Karpov. "Rád bych udělal 8400 bodů, ale uvidíme," řekl český favorit.

V sedmiboji žen je po prvním dnu v čele podle očekávání Ukrajinka Natalia Dobryňská, která má na kontě 3609 bodů a náskok 48 bodů na druhou Islanďanku Helgu Margrét Thorsteindóttirovou. Třetí pozici okupuje Julia Tarasovová z Uzbekistánu. Na šestém místě je nejlepší česká vícebojařka Nikol Ogrodníková, která ve čtyřech disciplínách nasbírala 3153 bodů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!