Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

V sobotu startuje Giro d'Italia

Sport

  17:28
PALERMO - Již jedenáct ročníků za sebou nenechali italští cyklisté vystoupit v konečném pořadí na nejvyšší stupeň při Giro d'Italia někoho jiného. A i letos při 91. ročníku jsou největšími favority. Závod odstartuje v sobotu 10. května v Palermu na Sicílii časovkou družstev a vítěz bude znám po 21 etapách a 3430 kilometrech 1. června v Miláně.

Prvenství obhajuje Ital di Luca. foto: ČTK


Mezi 198 jezdci ze 22 stájí bude tentokrát jediný český cyklista, potřetí bude na startu František Raboň z celku High Road, která je nástupcem stáje T-Mobile. Před rokem obsadil 79. místo se ztrátou více než dvou hodin. Ani letos nemyslí na nějaký výraznější posun ve výsledkové listině. "Ale chtěl bych vybojovat nějaký dílčí úspěch. Na celkové pořadí jsou v týmu jiní jezdci. Já budu spokojen když se mi pojede dobře, dojedu do cíle a v nějaké etapě bych byl rád v nějakém úniku, z něhož by se dalo útočit na etapové vítězství," řekl Raboň.

Odborníci nejvíce favorizují již šestatřicetiletého Gilberta Simoniho ze stáje Serramenti PVC, jenž zvítězil v letech 2001 a 2003. Tomu se na Giru nadmíru daří, kromě dvou vítězství byl ještě jednou druhý a čtyřikrát třetí. Na startu bude ještě jeden dvojnásobný vítěz Paolo Savoldelli z celku LPR Brakes (2002 a 2005). Jet může i jeho stájový kolega a obhájce vítězství Danilo di Luca, jehož komise expertů zbavila obvinění z dopingu, kvůli němuž mu hrozil dvouletý
trest. Ten pro něj kvůli prohřešku na loňském Giru d'Italia požadoval
antidopingový výbor Italského olympijského výboru (CONI).

Až na poslední chvíli svolili organizátoři k účasti kazašské stáje Astana. Pořadatelé slavných etap váhali, zda ji pustit na start pro její dopingový stín z loňského roku.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...