Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V tenisové bitvě dvou legend Ivan Lendl porazil Björna Borga

B. J. King Cup

  17:36aktualizováno  19:28
PRAHA/OSTRAVA - Tenista Ivan Lendl se vrátil do rodné Ostravy vítězně. Někdejší první hráč světa porazil v dnešní exhibici Advantage Tennis III v Ostravě Švéda Björna Borga 6:4 a 7:6. Padesátiletý Lendl se letos objevil na kurtu po šestnáctileté pauze a první výhry se po pěti prohrách a remíze dočkal právě dnes v Ostravě.

Lendl a Borg na tenisové exhibici v Ostravě. foto: ČTK

"Slavit nebudu, ale říkají, že šťastná je třináctka, teď možná i sedmička.

Samozřejmě, že jsme se trošku naběhali, ale taky jsme se na kurtu pobavili a věřím, že diváci také," řekl Lendl v rozhovoru na kurtu, zatímco obecenstvo ocenilo legendárního hráče potleskem vstoje. "Měl jsem šance, ale Ivan hrál dobře. Doufal jsem, že bych mohl vyhrát, ale jsem rád, že si tady mohl zahrát," uvedl Borg.

Úvod exhibice byl pěkně ostrý
Před začátkem utkání nechtěl Lendl tipovat výsledek a hlavně si přál, aby se divákům tenis líbil. A asi šest tisíc diváků v hledišti mohlo být spokojeno. Po prvních dvou testovacích gamech se obě bývalé světové jedničky do sebe pustily zostra a nic si nedarovaly.

Když si diváci odmysleli pochopitelně horší pohyb, tak cit pro míč a úderová jistota oba hráče zdobila skoro jako v dobách jejich slávy. Borg ukazoval svůj ladný obouručný bekhend, chodil i k síti a Lendl se mohl spoléhal na servis a perfektní forhend. První velký potlesk si vysloužil Borg po dlouhé výměně, ale jediný brejk úvodní sady získal Lendl. Při prohozu a return zaúřadoval jeho forhend.

Ivan Lendl na exhibici v Ostravě.

"Má to nostalgický nádech, ale už jsem pár zápasů hrál a nejsem víc nervózní než jindy," řekl Lendl mezi prvním a druhým setem.

Hráči na sebe mezi výměnami nemluvili. Zachovávali kamennou tvář a plnou soustředěnost. "To je moc dobré," zaznělo z úst Lendla po vítězném úderu Borga. Švéd pak hodil raketou o zem a tleskal, když český hráč před zraky svých rodičů doběhl skvěle kraťas.

Lendl prohrával 4:5 a ztěžka na lavičce oddechoval
"Chytám dech, ale hraje se mi moc dobře," ujišťoval moderátora a svá slova doložil - při podání dal tři esa. O sadě i zápasu rozhodl tie-break, v kterém byl Lendl o trochu přesnější.

Hráče ještě čeká čtyřhra. "Jsem starý dědci, ale myslím, že to ještě vydržíme," vtipkoval Lendl po vyhrané dvouhře.

Björn Borg na exhibici v Ostravě.

Ostravská exhibice byla posledním vystoupením Lendla v letošním roce. Na ten příští má v plánu zatím exhibici v New Yorku 28. února, kdy by se měl střetnout s domácím bouřlivákem Johnem McEnroem.

První zápas ostravské exhibice se nesl v lehčím tónu a Mats Wilander porazil Karla Nováčka na jeden set poměrem 6:3. Švéd tak zopakoval svoji výhru z loňského roku, kdy porazil Nováčka na exhibici v Praze.

"Já jsem byl jistý, zatímco Nováček vypadal nervózně. Bylo pro něj těžké hrát před českým publikem," řekl Wilander v televizi.

Nováček chtěl Jestřábí oko
V dlouhých výměnách chtěl Nováček jednou využít Jestřábí oko, které ovšem technicky v hale chybělo. A tak ho imitoval na druhé straně Wilander pohybem své ruky a ukázal dobrý míč. Nováček zas svého soka po zkaženém returnu poučoval, že musí hrát středem rakety.

Nováček předal na jednu výměnu raketu sběrači a sám přijal jeho roli. "Bylo to lepší než na kurtu," řekl Nováček. Švéd při pinkání se sběračem imitoval Španěla Rafaela Nadala a když vyhrál, tak udělal na chlapce dlouhý nos. Na moment vzal raketu do ruky rovněž Miloslav Mečíř, ten měl hrát původně s Wilanderem, ale bolí ho koleno.

Před exhibicí navštívili Lendl, Nováček a Slovák Mečíř nejmenší pacienty ve Vítkovické nemocnici. Dětem předali drobné dárky, vymalovávali panáčky a uspořádali autogramiádu.

Za rok by mohl na exhibici přijet Agassi s manželkou Grafovou

Američan Andre Agassi a Němka Steffi Grafová by se mohli za rok představit na exhibici v Česku. Slavný tenisový manželský pár by mohl naplnit čtvrtý díl exhibicí legend Tennis Advantage.

Miroslav Černošek, majitel pořádající České sportovní, v Ostravě naznačil, že s nimi o účasti jedná.

V únoru hraje Ivan Lendl exhibici v New Yorku proti Johnu McEnroeovi a druhý zápas obstarají Peta Sampras a Agassi. Černošek na to konto řekl: "Samprase jsem měl, Johna taky a Ivana mám teď." Zbývá tedy Agassi. "Máme představu, že ho dáme dohromady s jeho partnerkou. Řekl bych, že to je velice nadějné," řekl Černošek.

Černošek uvažuje, že proti Agassimu s Grafovou, vítězům celkově třiceti grandslamových titulů, postaví v Praze jiný pár. "Jsem přítel příběhů a hledáme doplnění, aby to byl krásný zážitek," uvedl Černošek. Nabízí se Tomáš Berdych a Lucie Šafářová, nebo by se mohli spojit osobnosti doby nedávno minulé Jana Novotná a Petr Korda.

Agassi se v Česku představil před 12 lety a v roce 1998 vyhrál halový turnaj Czech Indoor v Ostravě. V roce 1999 měl hrát na pražské Štvanici Czech Open, ale odhlásil se kvůli zranění ramene.

Grafová, která se za Agassiho provdala v roce 2001 a má s ním syna Jadena Gila a dceru Jaz Elle, vyhrála 22 grandslamových turnajů ve dvouhře. Na Štvanici hrála za Německo ve Fed Cupu v roce 1986. Pak se měla bývalá světová jednička a svěřenkyně českého trenéra Pavla Složila objevit v roce 1997 na exhibici v Brně, ale nakonec pouze přijela a s Janou Novotnou se zúčastnila charitativní akce.

Exhibice Advantage Tennis se poprvé konala v roce 2008 a organizátoři nejdříve připravili lahůdku v podobě Američana Peta Samprase, který hrál s Radkem Štěpánkem, loni se představil Švéd Stefan Edberg a letos se do Ostravy vrátil Ivan Lendl.

Autoři: ,

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč