Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V zápase NHL padlo patnáct gólů

Sport

  9:28
NEW YORK - Nevídanou přestřelku sledovali diváci v utkání NHL mezi hokejisty Toronta a New Yorku Islanders. Domácí Javorové listy porazily soupeře 9:6.
NHL (ilustrační foto)

NHL (ilustrační foto) foto: ČTK

Dvěma asistencemi přispěl k vítězství Toronta i Tomáš Kaberle, na straně hostů bodoval Radek Martínek.

Zápas byl významnou metou pro brankáře Eda Belfoura, který na šestý pokus překonal v počtu vychytaných vítězství legendárního Terryho Sawchuka, na svém kontě teď má 448 výher. Na cestě za historickým prvenstvím už mu stojí jen jediná překážka - jméno Patrick Roy, který nasbíral ještě o 103 vítězství víc.

"Už jsem myslel, že se té výhry nedočkám. Můžu poděkovat klukům, že dokázali dát devět gólů," prohlásil Belfour. "Kvůli rozhodčím se o mě pokoušel infarkt. To byla samá přesilovka pět na tři, prostě děs," dodal s úsměvem. Posun v historických statistikách ho dojal. "K Terrymu (Sawchukovi) mám úctu, vždyť chytal bez masky, to si ani nedovedu představit. Jsem rád, že jsem předstihl někoho, kdo hrál tak dlouho," uvedl Belfour, jemuž se od fanoušků dostalo dlouhého aplausu.

Slovenský útočník Marián Gáborík rozhodl o vítězství Minnesoty nad Dallasem 2:1. Blýskl se osm minut před koncem, kdy zakončil secvičenou akci s Rolstonem, jenž ho z obranné třetiny poslepu našel rozjetého ve středním pásmu. Gáborík přesprintoval
obránce Daleyho a neomylně zakončil. "Branka pramenila z našeho systému. Rolston mě našel v plné rychlosti, šlo o nacvičenou akci. Mně už jen zbývalo, abych si poradil s bekem," popsal klíčovou akci slovenský kanonýr.

Aleš Hemský pomohl dvěma finálními přihrávkami Edmontonu k vítězství nad Calgary. Jeho spoluhráči Uljanov s Horcoffem vsítili po dvou gólech a pomohli tak otočit dvoubrankovou ztrátu. "My se nikdy nevzdáváme. Dokážeme porazit kohokoliv," prohlásil po zápase Horcoff.

Plameny prohrály poprvé po čtyřech utkáních. "První půlka patřila nám, druhá jim," zhodnotil utkání kapitán Calgary Jarome Iginla. Domácím stále chyběl zraněný Radek Dvořák, hosté hráli bez Romana Hamrlíka.

Devátého vítězství za sebou na soupeřově ledě dosáhli hokejisté Buffala ve Filadelfii. O jejich dvoubodovém zisku rozhodl proměněným samostatným nájezdem Maxim Afinogenov. "Ukázali jsme charakter. Vyhráli jsme, přestože jsme se tentokrát do mnoha šancí nedostali," řekl trenér Lindy Ruff, který do branky výjimečně poslal Millera místo Birona.

Vancouver podlehl po samostatných nájezdech Los Angeles 3:4. V dresu Kings se opět dařilo slovenským reprezentantům Demitrovi s Višňovským, kteří dohromady nasbírali tři body.

Autor: