Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vadlejch zahájil sezonu hodem rovných 80 metrů, Ogrodníková skončila pátá

Sport

  16:11
Šanghaj - Oštěpařka Nikola Ogrodníková vstoupila do nové atletické sezony pátým místem na mítinku Diamantové ligy v Šanghaji. Vicemistryně Evropy hodila 61,68 metru, domácí vítězka Lu Chuej-chuej potvrdila pozici letošní světové jedničky výkonem 66,89. Jakub Vadlejch hodil rovných 80 metrů a skončil šestý, výkonem 87,55 vyhrál Němec Andreas Hofmann.

Čech Jakub Vadlejch vyhrál na Zlaté tretře 2018 závod v hodu oštěpem. foto: ČTK

Kristiina Mäki na patnáctistovce záhy odpadla z čelní skupiny a doběhla patnáctá, Lucie Sekanová byla v závodě na 3000 metrů překážek třináctá. V oštěpařské soutěži měl startovat také Petr Frydrych, ten se ale nakonec v druhém dílu elitního atletického seriálu neobjevil. 

Ogrodníková se loni v Diamantové lize třikrát prosadila na stupně vítězů. Vyhrála v Lausanne, byla druhá v Londýně a třetí v Oslu. V Šanghaji dnes předvedla nejdelší hod hned v úvodní sérii, hranici 60 metrů pak překonala ještě dvakrát.

Lu Chuej-chuej, která vede letošní tabulky výkonem 67,72 metru, rozhodla soutěž druhým pokusem. Zbytek startovního pole předčila o dva metry, na dalších místech za ní skončily Lotyška Lina Muzeová v osobním rekordu 64,87 a loňská mistryně Evropy Christin Hussongová z Německa (64,10).

Čech Jakub Vadlejch vyhrál na Zlaté tretře 2018 závod v hodu oštěpem.
Jakub Vadlejch ve finále MS v Londýně

Hofmanna nejvíce ohrožoval tchajwanský oštěpař Čeng Čao-cchun, asijský rekordman, který nakonec bitvu o první místo prohrál jen o 43 cm. Olympijský vítěz Thomas Röhler nepřekonal hranici 83 metrů a skončil čtvrtý.

Stometrový sprint dlouho vedl vicemistr světa Christian Coleman, neodolal ale drtivému závěru amerického krajana Noaha Lylese. Ten si vylepšil osobní rekord o dvě setiny na 9,86.

Očekávaný souboj druhého a třetího muže historických tabulek v běhu na 400 metrů překážek pro sebe závěrečným zrychlením jasně rozhodl Katařan Abderrahman Samba. Časem 47,27 porazil Američana Raie Benjamina o 53 setin.

Bohdanu Bondarenkovi se návrat do výškařského sektoru po zranění kolena nepovedl, skočil jen základ 219. Číňanovi Wang Jü stačilo na prvenství překonat 228 cm na první pokus.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!