Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vaidišová nedosáhla na finále Australian Open

Sport

  8:13
MELBOURNE - V dnešním semifinále podlehla Američance Sereně Williamsové 6:7 a 4:6 a stejně jako loni na Roland Garros skončila před branami boje o titul. Nenasazená Williamsová se o svůj třetí titul z Melbourne utká s Ruskou Marií Šarapovovou, nebo Kim Clijstersovou z Belgie.

Australian Open. foto: MARK BAKER ČTK

Vaidišová vstoupila do zápasu bez známek nervozity z grandslamového semifinále i toho, že hraje se svým dětským vzorem. Hned v úvodní hře získala podání americké soupeřky a vedla 3:1. Pak však udělala při vlastním servisu několik chyb a o brejk přišla. Další šanci si vypracovala v deváté hře a za stavu 5:4 ve svůj prospěch podávala na vítězství v setu.

Dostala se k setbolu, ale neproměnila ho. Mladší ze sester Williamsových vyrovnala na 5:5 a první sada nakonec dospěla do tie-breaku. Úvod zkrácené hry se sedmnáctileté Češce vůbec nevydařil a rychle prohrávala 1:5. S přispěním dvou dvojchyb soupeřky vyrovnala na 5:5, ale další dva míčky znovu patřily zkušenější Američance.

Obě tenistky po celý průběh zápasu předváděly styl založený nejen na podání a tlaku od základní čáry, ale také na výborném returnu. Jakmile některá z nich zahrála o něco slabší servis, většinou přišel z druhé strany okamžitě trest.

Po ztrátě úvodního setu Vaidišové utekla i první hra toho druhého, kdy čistou hrou ztratila servis. Vzápětí si vzala podání zpátky, ale dvojnásobná šampionka z Melbourne jí brejk hned vrátila. Dvanáctá hráčka světa se snažila Williamsovou rozběhat, ale ta prokázala, že navzdory mohutné postavě má i rychlé nohy.

V páté hře druhého setu zradil Vaidišovou servis a po třech dvojchybách a jednom podání, které Williamsová zakončila vítězným returnem, pustila soupeřku do vedení 4:1. Američanka ukazovala, proč byla světovou jedničkou. Neúnavně vracela všechny míče a Vaidišová chybovala. Williamsová se dostala do vedení 5:1, ale o vítězství ještě musela bojovat.

Desátá nasazená odvrátila čtyři mečboly a snížila až na 4:5. Za tohoto stavu však podruhé v zápase podávala Williamsová na postup a tentokrát si ho nenechala vzít. V pořadí šestý mečbol proměnila úspěšným zásahem na síti a v sobotu bude útočit na svůj osmý grandslamový titul.

Výsledek:
S. Williamsová (USA) - Vaidišová (10-ČR) 7:6 (7:5), 6:4.

Autoři: ,