Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Vaidišová nedosáhla na finále Australian Open

Sport

  8:13
MELBOURNE - V dnešním semifinále podlehla Američance Sereně Williamsové 6:7 a 4:6 a stejně jako loni na Roland Garros skončila před branami boje o titul. Nenasazená Williamsová se o svůj třetí titul z Melbourne utká s Ruskou Marií Šarapovovou, nebo Kim Clijstersovou z Belgie.

Australian Open. foto: MARK BAKER ČTK

Vaidišová vstoupila do zápasu bez známek nervozity z grandslamového semifinále i toho, že hraje se svým dětským vzorem. Hned v úvodní hře získala podání americké soupeřky a vedla 3:1. Pak však udělala při vlastním servisu několik chyb a o brejk přišla. Další šanci si vypracovala v deváté hře a za stavu 5:4 ve svůj prospěch podávala na vítězství v setu.

Dostala se k setbolu, ale neproměnila ho. Mladší ze sester Williamsových vyrovnala na 5:5 a první sada nakonec dospěla do tie-breaku. Úvod zkrácené hry se sedmnáctileté Češce vůbec nevydařil a rychle prohrávala 1:5. S přispěním dvou dvojchyb soupeřky vyrovnala na 5:5, ale další dva míčky znovu patřily zkušenější Američance.

Obě tenistky po celý průběh zápasu předváděly styl založený nejen na podání a tlaku od základní čáry, ale také na výborném returnu. Jakmile některá z nich zahrála o něco slabší servis, většinou přišel z druhé strany okamžitě trest.

Po ztrátě úvodního setu Vaidišové utekla i první hra toho druhého, kdy čistou hrou ztratila servis. Vzápětí si vzala podání zpátky, ale dvojnásobná šampionka z Melbourne jí brejk hned vrátila. Dvanáctá hráčka světa se snažila Williamsovou rozběhat, ale ta prokázala, že navzdory mohutné postavě má i rychlé nohy.

V páté hře druhého setu zradil Vaidišovou servis a po třech dvojchybách a jednom podání, které Williamsová zakončila vítězným returnem, pustila soupeřku do vedení 4:1. Američanka ukazovala, proč byla světovou jedničkou. Neúnavně vracela všechny míče a Vaidišová chybovala. Williamsová se dostala do vedení 5:1, ale o vítězství ještě musela bojovat.

Desátá nasazená odvrátila čtyři mečboly a snížila až na 4:5. Za tohoto stavu však podruhé v zápase podávala Williamsová na postup a tentokrát si ho nenechala vzít. V pořadí šestý mečbol proměnila úspěšným zásahem na síti a v sobotu bude útočit na svůj osmý grandslamový titul.

Výsledek:
S. Williamsová (USA) - Vaidišová (10-ČR) 7:6 (7:5), 6:4.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...