Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vaidišová váhá nad další účastí

Sport

  12:12
PRAHA - O víkendu v Brně byla Nicole Vaidišová k nezastavení. Vyhrála obě dvouhry a spolu s Květou Peschkeovou pak zvládla i dramatický závěr čtyřhry.

Česká radost. Tenisový pár Nicole Vaidišová (vzadu) a Květa Peschkeová získal v neděli rozhodující bod v souboji se Slovenskem a poslal český tým do dubnové baráže o účast mezi elitou. foto: AFP

Hlavně díky osmnáctileté tenistce porazil český fedcupový tým Slovensko a postoupil do baráže o účast v elitní skupině. „Zahrála jsem si docela dost,“ usmála se Vaidišová, na jejíž ramena dopadl balík zodpovědnosti po zranění dvojky Lucie Šafářové.

Jenže účast Vaidišové v baráži na konci dubna zatím není jistá. „Uvidím, jestli budu dál hrát Fed Cup,“ povídala po vítězné čtyřhře Vaidišová. Semifinalistka Roland Garros a Australian Open se prý rozhodne až v průběhu jara. „Ale vždycky jsem reprezentovala,“ ujistila honem česká jednička.

Bez Vaidišové to bude těžké
Její momentální váhání prý nesouvisí s tím, že v prosinci skončil na lavičce českého týmu Vaidišové nevlastní otec a trenér Aleš Kodat. „Táta ví, jak se mnou komunikovat, a je jasné, že kdokoliv jiný to bude mít těžší. Ale reprezentovala jsem i pod jinými trenéry,“ řekla Vaidišová, která nechtěla prozradit, na čem bude její rozhodnutí záviset. „Bude záležet na více věcech,“ podotkla tajemně.

O tom, jaké vyhlídky mají Češky v baráži bez Vaidišové, se přesvědčily tenistky loni. Krátce před baráží se Španělskem Vaidišová onemocněla a český tým podlehl jednoznačně 4:1.
Nyní budou v baráži číhat Francouzky, Italky nebo například Izraelky. „Zatím jsme v šatně vůbec neřešily, s kým bychom mohly hrát nebo koho bychom si přály,“ prohlásila Vaidišová.
 Nicméně český tým, pokud bude v plné síle s Vaidišovou a Šafářovou, by mohl časem pomýšlet hodně vysoko. „Holky určitě patří do elitní skupiny,“ myslí si bývalá fedcupová kapitánka Petra Langrová-Píchalová.

Český pár pro olympiádu?
Češky mají rozhodně budoucnost, vždyť Vaidišové je osmnáct, Šafářová oslavila jednadvacetiny. Fanoušci už spřádají smělé plány na celkové vítězství v soutěži, kterou už čtyřikrát vyhrálo bývalé Československo. „To je teď zbytečné řešit,“ mávla rukou Vaidišová. „Nejdřív se musíme kvalifikovat do elitní skupiny.“

Vydřený víkendový triumf nad Slovenskem přinesl ještě jeden zajímavý objev. Vehnal do dvojice na čtyřhru protřelou veteránku Peschkeovou s vytáhlou a výborně podávající Vaidišovou. „Jestli spolu vytvoříme pár na olympiádě? Už se mě na to ptalo hodně lidí,“ usmála se Vaidišová. „Zatím jsme to neřešily.“ Vaidišová čtyřhru příliš nehraje, ale pod taktovkou Peschkeové ukázala, že má potenciál. „Květa byla hlavní aktérkou na kurtu. Já jsem jen plnila, co mi bylo řečeno.“

Vaidišové se v neděli po dvou dvouhrách už do čtyřhry moc nechtělo. „Byl jsem stoprocentně přesvědčený, že Nicole musí čtyřhru hrát,“ tvrdil kapitán Petr Pála. „A hrála skvěle.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!