130 let

Nikol Vaidišová v Pekingu | foto: Roman Vondrouš , ČTK

Vaidišová vypadla v prvním kole

Sport
  •   9:51
PEKING - Nejlepší česká tenistka Nicole Vaidišová vypadla v prvním kole olympijského turnaje. Čtvrtfinalistka letošního Wimbledonu dnes v Pekingu nestačila na patnáctou nasazenou Francouzku Alizé Cornetovou, které podlehla 6:4, 1:6 a 4:6.

Zápas začal už v neděli, kdy do něj lépe vstoupila česká reprezentantka. První set proti osmnáctileté Francouzce vyhrála 6:4, ale vzápětí v druhé sadě uhrála jen jeden game. Pak zápas přerušil déšť a rozhodující set se na kurtech Olympijského tenisového centra dohrával dnes. Vaidišová v něm za stavu 4:5 podávala na udržení v zápase, ale selhala a s turnajem se rozloučila.

V Pekingu se jí tak nepodařilo vymanit z výkonnostní krize v této sezoně, z níž se na chvíli dostala jen na londýnské trávě, kde prošla mezi posledních osm. Zatím tak vypadli všichni tři čeští tenisté, kteří se dnes na OH představili.

Minář a Vaněk také skončili
Čeští tenisté Jiří Vaněk a Ivo Minář se dnes rozloučili s olympijským turnajem po porážkách v prvním kole. Vaněk podlehl ve dvou setech favorizovanému Rusovi Michailu Južnému, Minář prohrál v třísetové bitvě s Belgičanem Olivierem Rochusem.

Třicetiletý Vaněk třináctému nasazenému Južnému podlehl 4:6 a 1:6. Klíčovým momentem zápasu byla z jeho pohledu koncovka prvního setu. Český tenista dokázal ze stavu 1:4 vyrovnat na 4:4, ale poté prohrál další dva gamy i celý set. "On se pak trochu uklidnil, což bylo vidět hned od začátku druhého setu, a prostě mě přehrál," řekl Vaněk novinářům.

Třináctý nasazený Rus poté navíc odhalil, že uspěje hrou do bekhendu soupeře, a zaměřil se na to. "Změnil taktiku a snažil se hrát čopované údery, což mi dělalo problémy. Snažil jsem se proto hrát trochu riskantněji, ale chodilo mi to do sítě," uvedl Vaněk, jenž se na olympiádu dostal jako náhradník.

Čtyřiadvacetiletý Minář sehrál s nejmenším tenistou na okruhu ATP Rochusem třísetový souboj, na jehož konci se z vítězství 6:3, 3:6, 6:3 radoval 167 cm vysoký Belgičan.

Do turnaje úspěšně vstoupila budoucí jednička Rafael Nadal ze Španělska. Jeden z favoritů mužské dvouhry ztratil set s Italem Potitem Staracem.

Výsledky:

Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Južnyj (13-Rus.) - Vaněk (ČR) 6:4, 6:1, O. Rochus (Belg.) - I. Minář (ČR) 6:3, 3:6, 6:3. Nadal (2-Šp.) - Starace (It.) 6:2, 3:6, 6:2, Nalbandian (7-Arg.) - Ceng Šao-süan (Čína) 6:2, 6:1, Massu (Chile) - Darvis (Belg.) 6:4, 7:5, Hanescu (Rum.) - Bolleli (It.) 7:5, 3:6, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Cornetová (15-Fr.) - Vaidišová (ČR) 4:6, 6:1, 6:4, Safinová (6-Rus.) - Santangelová (It.) 6:3, 7:6 (7:1), Zvonarevová (9-Rus.) - Jen C' (Čína) 6:2, 6:0, Hantuchová (10-SR) - Sugijamaová (Jap.) 6:2, 7:5, Martinezová-Sánchezová (Šp.) - Moliková (Austr.) 6:1, 6:1.

Autor: ČTK