130 let

Nicole Vaidišová | foto: JACK GUEZAFP

Vaidišovou dělily od finále dva míče

Sport
  •   16:33
PAŘÍŽ - Úspěšné tažení české tenistky Nicole Vaidišové na pařížské antuce skončilo na raketě Světlany Kuzněcovové. Ruska po prohraném prvním setu 5:7 dokázala zápas otočit a vyhrát zbylé dva sety 7:6 a 6:2.

V tie-breaku druhého setu přitom Vaidišovou od postupu dělily dva míče. Soupeřkou Kuzněcovové v sobotním finále bude vítězka belgického duelu mezi Kim Clijstersovou a Justine Heninovou-Hardenneovou.

"Měla jsem šance, ale stalo se," řekla Vaidišová po utkání a smutně na tiskové konferenci převalovala v ústech žvýkačku. "Jsem samozřejmě zklamaná. Ráda vyhrávám a nenávidím prohry, ale přesto na sebe mohu být hrdá. Hrála jsem tady celkově dobře," řekla. Účast v semifinále posune Vaidišovou z osmnáctého na třinácté místo světového žebříčku, čímž vyrovná své maximum.

Vaidišová začala stejně jako v zápasech s Amélií Mauresmovou a Venus Williamsovou pomaleji. Ve druhém setu dvakrát odvracela tři brejkboly, sama stejný počet nevyužila. Její tvrdě zahrané míče často končily mimo kurt, o čemž svědčilo dvacet nevynucených chyb. Na druhé straně dvorce Kuzněcovová využívala dobrého pohybu.

V osmé hře Vaidišová jako první v utkání ztratila servis a prohrávala 3:5, pak ale získala nad výměnami kontrolu. Říznými returny bodovala při podání Rusky a svůj servis bez větších problémů vyhrávala. První set česká jednička uzavřela čistou hrou za 56 minut a ve stejném duchu pokračovala i ve druhém setu.

Druhou sadu rozhodl tie-break
Od druhé části první sady získala Vaidišová šest her po sobě, takže  vedla 2:0 v té druhé, a to ještě nevyužila jeden brejkbol na 3:0. Rozdělovala míče z jednoho rohu do druhého a posílala vítězné míče po lajnách, které Kuzněcovová nedokázala vracet ani gymnastickými provazy.

Vaidišová se v dalším průběhu druhé sady soustředila, aby si udržela vlastní podání, což se jí dařilo do stavu 5:4. V desáté hře podávala na výhru, ale servis nezvládla a dvojchyba podtrhla její nervozitu.

O osudu setu tak rozhodl tie-break. V něm Vaidišová prohrávala 3:5, vyrovnala na 5:5, ale pak zkazila nahraný míč, který by znamenal mečbol. Kuzněcovová nabídnutý setbol při svém podání využila.

Na začátku třetí sady Vaidišová hned přišla o servis, když v určitém zklamání po ztraceném druhém setu znovu více kazila. Zdálo se, že má i unavené nohy, protože k úderům dobíhala později, než měla. První hru Vaidišová získala až za stavu 0:4, ale na zvrat už neměla síly. Po dvou hodinách a 31 minutách odešla z kurtu poražena, když při mečbolu ani nereagovala na eso ke konci jistější Kuzněcovové.

Výsledek:
Kuzněcovová - Vaidišová 5:7, 7:6 (7:5), 6:2.
Statistika utkání:
Esa: 8:5.
Dvojchyby: 4:6.
Nevynucené chyby: 19:47.
Vítězné míče: 26:54.
Využité brejkboly: 4 z 12/3 z 10.
Celkem získané míče: 115:109.

Autor: