Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

‚Válečníci‘ z Golden State podléhají tlaku. Dle kouče se ale nic velkého neděje

Sport

  11:00
NEW YORK - Snaha basketbalistů Golden State o rekord NBA dostala nečekanou ránu. Warriors v úterý podlehli na vlastním hřišti Minnesotě 117:124 po prodloužení a zatím se nedočkali jubilejního 70. vítězství v sezoně. Pokud obhájci titulu chtějí vylepšit rekordní bilanci Chicaga z ročníku 1995/96 (72-10), musí zvítězit ve všech čtyřech zbývajících zápasech.

Golden State Warriors to nyní moc nejde. foto: Reuters

A hned v dalším utkání je čeká nejtěžší možný soupeř, protože ve čtvrtek přivítají San Antonio. Spurs ještě v případě kolapsu Golden State mohou vyhrát základní část. V úterý zvítězili 88:86 na palubovce Utahu v zápase, ve kterém si Tim Duncan jako třetí hráč v historii soutěže připsal 1000. vítězství v základní části.

Warriors v součtu se závěrem minulé sezony vyhráli doma v 54 utkáních v řadě, ale jejich sérii v pátek ukončil Boston. Následovala jasná výhra nad Portlandem, o to překvapivější byla další domácí porážka s Minnesotou, která je poslední v Severozápadní divizi.

„Je tu taková pozornost médií, každý mluví o překonání rekordu, až člověk ztratí trochu koncentraci. To samé se stalo před dvaceti lety,“ řekl trenér Golden State Steve Kerr, který byl v sezoně 1995/96 jedním ze strůjců dosavadního rekordu v týmu kolem Michaela Jordana. Bulls tehdy rovněž v dubnu utrpěli jediné dvě domácí porážky v sezoně. „Nepřekvapuje mě to. Při všem tom tlaku je snadné prohrát,“ dodal.

Stephen Curry v prvním poločase minul všech osm střel z pole a připsal si jen dva body z trestných hodů, k nim ale nasbíral i 10 asistencí a Warriors vedli v polovině zápasu o devět bodů.

Minnesota dokázala zápas otočit v závěru

Timberwolves ve druhé půli ani jednou nevedli a ztráceli až 17 bodů, přesto 20 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny vyrovnali zásluhou Andrewa Wigginse a poté domácího favorita nepustili ke střele. Prodloužení Minnesota ovládla 18:10.

Na překvapivém výsledku měl velký podíl náhradník Shabazz Muhammad, který si zlepšil osobní rekord na 35 bodů, Wiggins přidal 32. Warriors nestačilo 28 bodů Klaye Thompsona, ani Curryho 21 bodů a 15 asistencí.

San Antonio si připsalo 65. výhru v sezoně a zbývá mu sehrát pět zápasů. Střela Kawhiho Leonarda 4,9 sekundy před koncem rozhodla nejen o dalším vylepšení klubového rekordu v počtu vítězství za sezonu, ale i o dovršení milníku Tima Duncana. Na metu tisíc výher v základní části před ním dosáhli jen Kareem Abdul-Jabbar (1074) a Robert Parish (1014). Duncan jako jediný nasbíral tisícovku výher za jeden tým.

Autor: