Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Valenta: Krize? Je to stejné jako za mých let

Sport

  17:40
PRAHA - Právě on proslavil akrobatické skoky na lyžích v Česku. Olympijský vítěz Aleš Valenta (39) si však myslí, že současná situace zas tak kritická není. "Je to stejné jako za mých let," tvrdí.

Aleš Valenta. foto: Reprofoto

Proč si to myslíte?
Ono je totiž třeba říct, že jediný, kdo ten sport provozoval dříve, jsem byl taky jen já. Není to o tom, že bychom se nikam neposunuli, ta situace se naopak zlepšila výstavbou akrobatického parku, který je navíc i multifunkční. Navíc to, že je sportovců málo, se taky netýká jenom tohoto sportu, ani jenom České republiky. Tady je situace od roku 1998 stejná.

ČTĚTE TAKÉ

Ale v jednu dobu měly skoky víc reprezentantů. Navíc jim hrozí, že přijdou o další peníze.
Tohle ale nikdy nebude masová záležitost. A takhle to dnes je – každý bojuje o nové děti. Podívejte se na skoky na lyžích, které u nás mají velkou tradici, a stejně to dělá jen pár kluků. Třeba můj syn je ročník 2003 a hraje hokej za pražský velkoklub. Ale na trénink jich stejně chodí dvanáct.

Souhlasíte s vaším bývalým koučem Pavlem Landou, že jste mohli s vyhlídkami na budoucnost dělat ještě něco víc?
Nevím, co tím Pavel myslí, asi měl představu, že to bude fungovat líp. Já osobně mám svědomí čisté, ten areál jsem tu vybudoval za hodně peněz a podle mě jsem skokům dost vrátil. Od roku 1996 jsme dělali i každý rok kempy.

Tak proč se tedy na nich nenašlo víc talentů?
Na tom kempu jsme jim zlepšovali techniku, starali se, aby je to bavilo. Ale dál to stálo na oddílech. Ty se vymlouvají na špatné podmínky, což je pravda, protože jediný vodní areál je málo. Ale akrobatické lyžování nepůjde cestou, že bude masovým sportem.

Co se dá udělat, aby se o skoky přece jen lidé víc zajímali?
Zlepšit komunikaci mezi sporty, skoky jsou totiž sportem druhé šance, i já k nim přešel z gymnastiky. Třeba se nám podaří vypracovat model, který mají v Rusku, kde přímo spolupracují s gymnastickými a trampolínovými oddíly. Ale je to o financích.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...