Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Valentova zlatá disciplína skomírá

Sport

  8:00
PRAHA - Příští měsíc to bude už přesně deset let, co Aleš Valenta ohromil svým revolučním skokem zimní hry v Salt Lake City. A se zlatem na krku ukázal všem Čechům kouzlo akrobatických skoků na sněhu.

Aleš Valenta se zlatou medailí. foto: LN: Hynek GlosLidové noviny

Jenže dnes dost reálně hrozí, že tahle disciplína v zemi olympijského vítěze spěje k zániku.

Bez slávy, peněz. I bez skokanů.

Vždyť základnu českých závodníků tvoří už jen poslední vytrvalec jménem Roman Dobřanský. Teprve 18letý junior. Před ním i po něm pustopustá prázdnota.

"Nechci, aby cítil, že zrovna on musí," přiznává pro LN Pavel Landa, Valentův bývalý kouč. "Ale budoucnost jeho i celých skoků u nás opravdu teď závisí hlavně na něm."

Krize uvnitř akrobatického úseku Svazu lyžařů České republiky se za poslední dva roky výrazně prohloubila. Už před poslední olympiádou ve Vancouveru ji nahlodaly spory mezi vedením a skokany.

Tehdy Český olympijský výbor dodatečně nominoval Martinu Konopovou navzdory tomu, že společně s Dobřanským byla vyloučena z reprezentace a obviněna z alkoholu a užívání marihuany. Až později odvolali Rakušana Christiana Rijavce, reprezentačního trenéra, i celé tehdejší vedení úseku… Nechybělo příliš mnoho – a vyhrocený případ skončil u soudu.

Infografika:

GRAFIKA: Aleš Valenta

Konopová nakonec olympijskou atmosféru zažila, avšak loni ukončila aktivní kariéru stejně jako Lukáš Vokatý, jenž si přivodil těžkou zlomeninu holenní kosti a vydal se na dráhu technického delegáta.

Jenže bývalá reprezentantka svůj konec rovněž přisuzuje absenci základních finančních prostředků pro účast ve Světovém poháru.

"Měla jsem po Vancouveru obrovskou chuť skákat, ale pak se rozhodlo, že nebude trenér," svěřila se. "Když pořádně nemáte ani trenéra, přišlo mi zbytečné se snažit, protože stejně nic velkého neuděláte."

Vedení úseku totiž několik let pracuje s velmi omezeným rozpočtem. A po hrách se rozhodlo, že vyjde levněji připojit se k reprezentační skupině postsovětských zemí.

Konopová ovšem postupně odmítala spolupracovat s Ukrajinci, navíc ji trápily vleklé zdravotní problémy. Přesto svým verdiktem překvapila i Landu, který se jí dočasně ujal před Vancouverem a pak měl působit v roli pozorovatele.

Úsporný plán nyní funguje alespoň u "mohykána" Dobřanského, jenž objíždí závody s Bělorusy, kterým přispívá na kouče a platí si ubytování i letenky. Mimochodem tenhle talent podle Landy skáče těžší skoky než Valenta v jeho věku.

"Kdybychom byli vizionáři…"

Problémem je, že smolař Dobřanský dosud nedostal možnost pořádně uspět, takže nemohl dostat velké sponzorské smlouvy. Vstup do Dukly mu zajistí také jen výsledky.

Jenže poslední dva ročníky juniorského šampionátu pořadatelé zrušili kvůli sněhovým podmínkám či svazovým problémům v zemích organizátorů. Mezi dospělými na Světovém poháru neměl šanci se v dřívějším věku prosadit i proto, že trojité skoky, které vedou k úspěchu, jsou do plnoletosti zakázané.

I proto je velmi důležité, jak zaskáče na letošním mistrovství, kde je naposledy v juniorské kategorii.

"Zachránit ho může jedině lepší výsledek, například kdyby skončil do pátého místa," říká Landa. "Pak by asi skoky dostaly nějaké peníze a na další čtyři roky by byly zachráněny. Ale pokud se mu to nepodaří, obávám se, že ho z větší části bude muset dotovat už jeho tatínek."

Úsek skokanů dostává od lyžařského svazu něco mezi 300 až 400 tisíci na sezonu, ale dlouho se započítávaly ještě Valentovy výsledky. Každý rok se částka zhruba o sto tisíc snižuje, takže bez lepšího umístění by za dva roky spadla už jen na absolutní minimum.

"Ovšem to se dnes týká celé řady menších sportů, které jsou v současné době velmi těžce zkoušené," podotýká Jiří Kejval, místopředseda Českého olympijského výboru přes ekonomiku. "Tenhle případ jenom dokresluje finanční situaci u nás."

ČOV jeví snahu sportovcům pomoct, jeho politika ale finančně přispívá převážně těm, kteří mají reálnou šanci na olympijskou nominaci. Částka ale nepokryje celou sezonu, pomůže spíš seznámit se sportovištěm, kde se hry budou konat.

"Dříve jsme přispívali jednotlivým úsekům přímo, teď to dáváme svazu. Ten nejlíp určí, kdo to potřebuje víc," líčí Kejval.

Přitom Valenta v době své slávy nechal vybudovat v jesenických Štítech moderní akrobatický areál za desítky milionů korun. Bez problémů funguje, navštěvují ho Poláci či postsovětské země, každý rok dokonce hostí závod Světového poháru. Jenže na něm chybějí Češi.

Jedním z původních záměrů výstavby bylo právě zázemí pro růst Valentových nástupců. "I já v tom celém vidím osobní selhání," sype si dnes Landa popel na hlavu.

"Když Aleš olympijské zlato vyhrál, lidé měli o skoky zájem. Pracoval jsem pouze s dostupným materiálem a nehledal talenty pro budoucnost. Mohli jsme pro to udělat asi víc. Mělo mi to víc sepnout."

Podobný projekt prý stále na papíře existuje. Ale vidina jeho realizace zůstává zatím mizivá.