Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Válka o běžecké boty pokračuje. Vámi zakázaná obuv splňuje i zpřísněná pravidla, vzkázal výrobce federaci

Maratonský běžec Eliud Kipchoge z Keni (v bílém) byl kritizován za boty foto: ČTK

Londýn - Firma Nike tvrdí, že boty Eliuda Kipchogeho z maratonu pod dvě hodiny ve Vídni by odpovídaly i novým parametrům mezinárodní atletické federace. Měly v podrážce jen jednu, nikoliv tři karbonové destičky, jak se často proslýchalo. Společnost ve středu představila novou verzi kontroverzních bot Alphafly, která požadavky Světové atletiky (WA) rovněž splňuje.
  10:09

Atletická federace zakázala boty, ve kterých Kipchoge zaběhl maraton pod dvě hodiny. Běžcům poskytují výhodu

Atletičtí funkcionáři byli nuceni upravit dříve poněkud vágní pravidla o povolené obuvi pod tlakem analýz, že modely Vaporfly a Alphafly firmy Nike poskytují díky své konstrukci vytrvalcům výhodu v porovnání s běžci v jiných botách. Před týdnem zveřejnili požadované parametry, podle kterých může být podrážka silničních bot silná maximálně 40 milimetrů a může obsahovat jen jednu tuhou desku.

Kritizované atletické boty prý splňují veškerá pravidla, dokonce i ta kvůli nim...
Kritizované atletické boty prý splňují veškerá pravidla, dokonce i ta kvůli nim...

Agentura Reuters tvrdila, že Kipchogeho prototyp Alphafly z Vídně parametry nesplňuje, protože měl trojitou karbonovou destičku. Tato hojně rozšířená informace vycházela z toho, že si Nike nechala v roce 2018 patentovat boty s trojitou tuhou deskou.

Ty se ale podle výrobce zatím na trh nedostaly. „Nevyrábíme běžecké boty se třemi destičkami,“ sdělila firma agentuře Reuters. „Jsme rádi, že série Nike Zoom Vaporfly a Nike Zoom Alphafly NEXT% zůstávají povolené,“ doplnila.

Nová verze Alphafly bude mít podrážku vysokou 39,5 milimetru se vzduchovými polštářky a jednou zvlněnou karbonovou deskou. Firma ji musí uvést do prodeje, aby v ní vytrvalci mohli na olympijských hrách v Tokiu. Světová atletika totiž také s platností od 30. dubna zakázala závodění v prototypech. V soutěži mohou běžci obouvat jen obuv, která je minimálně čtyři měsíce před tím volně dostupná na trhu.

Autor: