Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Válka Red Bullu s Renaultem. Verstappen: ‚Nechápu, proč k nim Ricciardo šel‘

Sport

  17:41
PRAHA - Opravdu křehké vztahy mají nyní mezi sebou týmy formule 1 Red Bull a Renault. Donedávna úzce spolupracující subjekty si nemohou přijít na jméno, a oleje do ohně přilil i přestup Daniela Ricciarda do francouzského týmu.

Slavící Max Verstappen. foto: ČTK/AP

Obě značky spolupracovaly dlouhých dvanáct let, ale v době před vánočními svátky Red Bull svému bývalému partnerovi nic nedaruje.

Motory značky Renault se vyznačovaly velkou nespolehlivostí, jen Daniel Ricciardo se v poslední sezoně osmkrát nepodíval do cíle kvůli poruše motoru, a šéf Red Bullu Christian Horner tvrdil, že je to proto, že francouzský výrobce „nemá dostatek odhodlání.“

Později přešel rakouský celek z motorů Renault k těm od Hondy a rázem z něj byl tým konkurenceschopný, jenž se mohl rovnat s nejlepšími v seriálu. O to víc Hornera mrzelo, čemu museli být mechanici francouzského týmu vystaveni.

„Naprosto je obdivuji. Pracují každý den s tím, co mají, a problémy se objevují každý týden. Navíc se mi ani nezdálo, že by vývoj nějak pokročil, spíše se přebíraly komponenty z jednoho motoru na další,“ glosuje Horner.

Verstappen měl v letošním roce konflikt s Estebanem Oconem:

Rýpl si i nizozemský jezdec ve službách Rakušanů Max Verstappen do svého již bývalého kolegy Daniela Ricciarda, který přestoupil právě do Renaultu. „Nechápu a nerozumím tomu, proč šel zrovna tam. Renault je daleko méně konkurenceschopný,“ diví se Verstappen.

Řada odborníků myslí, že Australan odchází z Red Bullu právě kvůli Verstappenovi, na něhož byl v týmu brán daleko větší důraz. Další jsou toho názoru, že se Ricciardo bál nových motorů značky Honda.

Navíc měl možná i Verstappen prsty v tom, že australský jezdec odešel. „Nakonec to nebylo o mně, zda řeknu ano, nebo ne. Nebylo to mé rozhodnutí, ale řekl jsem jim svůj názor na to, jak to může a nemůže fungovat. Nebudu zmiňovat jména, ale jsem rád, že přišel Pierre Gasly,“ dodal jednadvacetiletý jezdec.

Autor: