Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Valverde vyhrál šestou etapu a na Vueltě znovu pojede v červeném

Tour de France

  18:33
LA ZUBIA/PRAHA - Alejandro Valverde je zpět v červeném trikotu lídra Vuelty. První horský dojezd letošního ročníku odtahal Španěl na špici čelní skupiny a potom si ještě nad městečkem La Zubia dospurtoval pro etapové prvenství. Těsně za ním dorazilo duo velikánů Chris Froome a Alberto Contador.

Vítězem třetí etapy cyklistické Vuelty se stal ve spurtu čtveřice uprchlíků Španěl Alejandro Valverde foto: Reuters

Jestliže měl první horský dojezd měl odkrýt karty a schopnosti favoritů, pak naznačil: Valverde nemusí být jen Quintanovým superdomestikem. A na Froomovi a Contadorovi zatím není příliš patrná zkrácená příprava po léčbě zlomenin z Tour de France.

Naopak byl to Nairo Quintana, šampion Gira a dle mnohých největší favorit Vuelty, kdo na posledních metrech s tímto triem neudržel krok. Ovšem Kolumbijec už před etapou upozorňoval: „První horský dojezd přichází na můj vkus až příliš brzy." Nezapomínejme, na loňské Tour i letošním Giru exceloval především ve třetím týdnu.

Joaquim Rodríguez z Kaťuše, favorizovaný v ostrém stoupání, zaútočil příliš brzy a cílem projel čtvrtý.

Joaquim Rodriguez (vlevo) a Vincenzo Nibali.

Pátý Quintana ztratil 12 vteřin, mnohem hůře než on dopadl jeho kolumbijský krajan Rigoberto Uran, lídr Omegy, jenž nabral na 19. místě více než minutové manko. Mezi ně se vklínil na 7. místě ještě další Kolumbijec Joan Cháves v dresu Oriky, letos vítěz etap Kolem Kalifornie i Kolem Švýcarska.

Solidně se drželi Aru, Navarro, Nieve i Gesink, slavící zdařilý comeback na Grand Tours po operaci srdce.

Valverde nyní vede celkově o 15 vteřin před Quintanou, za nimi jsou už v těsném dosahu Contador a Froome.

Eliminační stoupání nad La Zubiu

V Andalusii se ve čtvrtek „ochladilo“. Místo čtyřicítek ukazoval teploměr na trati etapy „jen“ 36 stupňů. Už na druhém kilometru se vydali do úniku Pim Ligthart z Lotta (druhý den po sobě!) a Lluis Más Bonet z druhodivizního Caja Rural v dresunejlepšího vrchaře.

Jejich náskok vystoupal až na 14 minut, než ho úsilí stáje Movistar začalo srážet. Španělskou stáj potom v čele pelotonu vystřídaly Garmin a Kaťuša. Hlavní pole přesto zůstávalo početné, všichni vyhlíželi obávané závěrečné stoupání.

Pod cílovým kopcem v městečku La Zubia už si „vystoupil“ Peter Sagan, zanedlouho jej následoval Michael Matthews, poslední den jedoucí v červeném trikotu lídra Vuelty. Uprchlíkům v tu chvíli zůstávalo jen 25 vteřin k dobru. Čtyři kilometry před cílem byl pohlcen Bonet, zanedlouho Ligthart.

V otevřených pláních Sierra Nevady vrcholil velmi horký andaluský týden. Čtyřkilometrová úzká a přímá silnice bez zatáček a s až dvanáctiprocentním stoupáním přiváděla cyklisty k cíli. Z pelotonu zbyla jen prořídlá čelní skupina, útoky však dlouho nepřicházely. Toto bylo eliminační závodění.

Dan Martin z Garminu se stal první velkou obětí kopce a odpadl. Záhy jej následovali Adam Yates z Oriky, Wilco Kelederman z Belkinu i Samuel Sánchez z BMC.

Valverde nasadil v čele zdrcující tempo, rázem zůstalo pouhých 13 cyklistů a na chvostu skupiny začal mít 1600 metrů před cílem vážné problémy Uran.

Christopher Froome (vlevo) a jezdci ze stáje Tinkoff-Saxo.

Brzy jich bylo devět. Sedm set metrů před cílem zaútočil - jak každý očekával - Rodríguez, kterého Froome označil za největšího favorita prudkého dojezdu této etapy. Za ním vyrazil Valverde, chvíli se opakoval jejich souboj z Classiky San Sebastian. Dotáhli se k nim Froome, Contador a Quintana, v podání Quintany to však bylo vše, co toho dne dokázal, začal ztrácet i on.

Valverde znovu poodskočil, pevně odhodlán dotáhnout svůj důkaz síly až k vítězné tečce. Froome a Contador se k němu dotahovali, ale cíl už byl tady a Španěl slavil.

Vuelta změnila tvář. A první horská koncovka byla zároveň příslibem velkých věcí příštích.

Cyklistická Vuelta

6. etapa Benalmadena - Cumbres Verdes (167,1 km): 1. Valverde (Šp./Movistar) 4:35:27, 2. Froome (Brit./Sky), 3. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) oba stejný čas, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -8, 5. Quintana (Kol./Movistar) -12, 6. Aru (It./Astana) -18, 7. Chaves (Kol./Orica), 8. Navarro (Šp./Cofidis) oba -25, 9. Nieve (Šp./Sky) -32, 10. Gesink (Niz./Belkin) -33.

Průběžné pořadí: 1. Valverde 22:48:08, 2. Quintana -15, 3. Contador -18, 4. Froome -22, 5. Chaves -41, 6. Rodríguez -45, 7. Gesink -55, 8. Aru -58, 9. Barguil (Fr./Giant) -1:02, 10. Kelderman (Niz./Belkin) -1:06.

Autor: