Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Alaphilippe ošklivě narazil do motorky, Flandry ovládl van der Poel 34 let po svém otci

Mathieu van der Poel foto:  Michal Sváček, MAFRA

Aktualizováno
Oudenaarde - Mathieu van der Poel je poprvé šampionem cyklistického monumentu Kolem Flander. V soboji dvou velkých rivalů a dvou cyklokrosových mistrů světa porazil jezdec druhodivizní stáje Alpecin Fenix v dramatickém spurtu Wouta van Aerta, lídra stáje Jumbo Visma.
  16:34aktualizováno  18:22

Skupina bojující o titul byla původně tříčlenná. Málokdy se stane, aby se v čele závodu sjeli 35 kilometrů před cílem jeho tři největší favorité. Tentokrát to tak bylo. S van Aertem a van der Poelem šlapal muž v duhovém trikotu mistra světa Julian Alaphilippe.

Skvostná sestava pro strhující závěr, zdálo se.

Jenže ne nadlouho. Van der Poel lehce vybočil, Alaphilippe se mu uhýbal doleva, zavadil při tom o doprovodnou motorku, jedoucí před ním, a padl na zem. Svíjel se na silnici, držel se za pravou ruku a řval bolestí.

Závod pro něj skončil.

Dva zbývající muži v čele naopak dočasně spolupracovali a navyšovali náskok před pronásledovateli. Ten na dvou těžkých závěrečných stoupáních Oude Kwaremont a Paterberg už více než minutový.

Ani tady se mezi nimi nerozhodlo. Schylovalo se ke sprinterskému finále v Oudenaarde.

Sto osmdesát metrů před cílem rozehrál spurt z první pozice van der Poel. Na posledních metrech se už už zdálo, že se Van Aert přes něj přehrne, ale ne, nepovedlo se mu to, těsný dojezd patřil Nizozemci.

Ještě si počkal na potvrzení a pak mocným řevem oslavil svůj zatím největší triumf.

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel

S van der Poelem mohl později oslavovat také jeho pomocník Petr Vakoč.

Zdeněk Štybar v barvách týmu, jenž se pro tento závod dočasně přejmenoval na Elegant Quick-Step, pracoval na špici pelotonu 60 kilometrů před cílem, ale později se z popředí závodu vytratil. Jeho stáj měla sice po Alaphilippové odstoupení tři cyklisty ve skupině pronásledující vedoucí duo, jenže Asgreen, Senechal a Lampaert už nic vymyslet nedokázali.

Pro třetí místo si dospurtoval vítěz z roku 2015 Alexander Kristoff ze stáje UAE Emirates.

Cyklistický závod Kolem Flander (WorldTour) - 243,3 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Fenix) 5:43:17, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 4. Turgis (Fr./Total Direct Energie), 5. Lampaert (Belg./Elegant-Quickstep), 6. Claeys (Belg./Cofidis) všichni -8, ...70. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -8:26, 73. Štybar (ČR/Elegant-Quickstep) -9:36.

Autor: