Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Aru udržel vedení v čele Vuelty, etapu vyhrál ve spurtu van Poppel

Tour de France

  17:56aktualizováno  18:49
LLEIDA - Nizozemský cyklista Danny van Poppel z týmu Trek vyhrál v závěrečném spurtu dvanáctou etapu Vuelty, která vedla z Escaldes v Andoře do katalánské Lleidy a měřila 173 kilometrů. Celkové vedení udržel Ital Fabio Aru.

Italský cyklista Fabio Aru je v průběžném vedení Vuelty. foto: ČTK/AP

Van Poppel přitom měl deset kilometrů před cílem defekt, ale dokázal se vrátit do hlavního pelotonu, který jen několik stovek metrů před cílem dojel pětici cyklistů v úniku.

Stíhací jízdu zařídili jezdci stáje Giant-Alpecin, kteří rozjeli sprint pro Johna Degenkolba, Němec ale zůstal zavřený mezi ostatními závodníky a dojel pátý.

„Nebyl to rychlý defekt, utíkalo to pomalu, tak jsme to rychle vyměnili a dostal jsem se bez problémů zpátky do hlavního pelotonu, protože mí kolegové z týmu udělali skvělou práci,“ uvedl vítěz. „Celou etapu jsme naháněli soupeře, ale nakonec z toho byl krásný sprint,“ doplnil Van Poppel.

Na startu etapy už nebyl Brit Chris Froome. Vítěz Tour de France má po středečním těžkém pádu zlomenou zánártní kost. Froome usiloval o výjimečný vítězný double z Tour a Vuelty v jednom roce, místo toho pro něj zranění znamená takřka jistě konec sezony.

Páteční třináctá etapa bude měřit 178 kilometrů a bude mít na cestě z Calatayudu do Tarazony několik strmých stoupání, z nichž Alto de Beraton náleží do první kategorie.

Cyklistický závod Vuelta - 12. etapa: Escaldes-Engordany - Lleida (173 km)

1. Van Poppel (Niz./Trek) 4:02:11, 2. Impey (JAR/Orica), 3. Van der Sande (Belg./Lotto), 4. Maes (Belg./Etixx-Quick-Step), 5. Degenkolb (Něm./Giant), 6. Druecker (Luc./BMC), 7. Van Asbroeck (Belg./LottoNL), 8. Sbaragli (It./MTN), 9. Rojas (Šp./Movistar), 10. Duque (Kol./Colombia) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Aru (It./Astana) 47:14:30, 2. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -27, 3. Dumoulin (Niz./Giant) -30, 4. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:28, 5. Chaves (Kol./Orica) -1:29, 6. Valverde (Šp./Movistar) -1:52, 7. Moreno (Šp./Kaťuša) -1:54, 8. Nieve (Šp./Sky) -1:58, 9. Quintana (Kol./Movistar) -3:07, 10. Meintjes (JAR/MTN) -4:15.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...