Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Váňa potvrdil, že letos opět pojede Velkou pardubickou

Sport

  20:46
PRAHA - Žokej Josef Váňa potvrdil, že na podzim opět pojede Velkou pardubickou. Šedesátiletý osminásobný vítěz slavného dostihu pojede stejně jako loni na Tiumenovi, uvedla televize Nova. Pokud by dostih vyhrál, stal by se jeho nejstarším vítězem. Loni s Tiumenem skončil třetí, předtím s ním v Pardubicích třikrát vyhrál.

122. ročník překážkového dostihu Velká pardubická. Žokej Josef Váňa v cíli jako třetí foto: ČTK

Váňa dnes podle televize převezl dvanáctiletého Tiumena z odpočinkových do tréninkových stájí. "Ať se na tom startu Velké pardubické potkáme a tam si to znovu rozdáme a uvidíme, kdo tenhle rok bude nejlepší," vzkázal Váňa soupeřům. Trénuje nyní na koni a na kole.

Loni Velkou pardubickou steeplechase suverénně vyhrála desetiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem, druhý byl s velkou ztrátou 16 délek Ronino s Jiřím Kouskem. Váňa tehdy jel před říjnovou Velkou pardubickou jen jeden dostih, protože loni v dubnu si zlomil levou stehenní kost a musel na operaci.

Váňa drží rekord v počtu vítězství ve Velké pardubické, v níž se dokázal prosadit i jako trenér. Pardubický dostih vyhrál poprvé jako pětatřicetiletý v roce 1987 v sedle legendárního Železníka, na jehož hřbetě pak triumfoval ještě třikrát. Potom jednou zvítězil s Vronským a naposledy předloni právě s Tiumenem, s nímž vyhrál i dva předchozí ročníky.

V jeho těle snad není kost, kterou by neměl někdy zlomenou. Váňa přežil klinickou smrt, prodělal mrtvici a pět otřesů mozku, měl zlomená všechna žebra, dva obratle, pětkrát klíční kost, obě zápěstí, čelist a spoustu dalších kostí. V roce 2009 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy II. stupně, v parlamentních volbách v roce 2010 kandidoval za TOP 09.

Autor: