Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Váňa: příběh mistra světa, který skončil jako hlídač a topič

Sport

  17:00
PRAHA - Po Praze mu začali říkat Kouzelník, ale přezdívka, kterou si hubený chlapec z Nuslí vysloužil na turné po Americe, byla výstižnější. Poté co v osmnácti vyhrál na mistrovství světa titul ve dvouhře, mu za mořem jeho útočný styl vynesl přezdívku Mlátící Čech. Tabletennisový svět ležel Bohumilu Váňovi u nohou i po válce, ale brzy začala cesta dolů.

Slavný stolní tenista Bohumil Váňa. foto: Archiv Vladimíra Slobodziana

Třicet medailí, z toho třináct zlatých. Tolik posbíral na světových šampionátech v singlu, deblech a družstvech. V historické tabulce mu patří druhá příčka za slavným Maďarem Barnou a podle všeho už nemohou být předstiženi. Přesto Váňa žil a dožíval nikoli s poctami, které si zasloužil.

Pohnute osudy.

V době vlády komunistů jej pronásledoval nezájem a v temném pražském bytečku za Bílou labutí se dočkal smrti na dně zapomnění. Rodák z Prahy (* 17. 1. 1920) začal nahlížet do tajů stolního tenisu v klubech a hospodách.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...