Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Váňa je po zranění zpět. Kvalifikoval se na Velkou

Sport

  16:59aktualizováno  21:09
PARDUBICE - Josef Váňa může usilovat o devátý triumf ve Velké pardubické. Po dubnové zlomenině stehenní kosti se legendární žokej vrátil k dostihům třetím místem ve čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou s loňským vítězem Tiumenem. Společně by měli 13. října útočit na čtvrté prvenství ve slavném dostihu za sebou.

Vítězové Velké pardubické žokej Josef Váňa a jeho kůň Tiumen foto: Reuters

Tiumen měl jako obhájce vítězství účast ve Velké pardubické jistou, devětapadesátiletý Váňa však musel absolvovat překážkový dostih, aby mohl ve vrcholu sezony startovat. Cenu společnosti A.S.A. dnes dokončili na třetím místě o devět délek za vítězným Roninem s žokejem Jaroslavem Myškou. Druhý doběhl Valldemoso s Dušanem Andrésem, třetí z loňského ročníku Velké pardubické.

"Nechtěl jsem ho bít, jen jsem ho nechal dokončit. Myslím, že o nás 13. října uslyšíte," uvedl Váňa s úsměvem v cíli podle serveru dostihovy-svet.cz. S vystoupením po dlouhé pauze své i jedenáctiletého Tiumena, jenž startoval poprvé od loňské Velké pardubické, byl spokojený. "Byla to zkouška, jak jsme na tom, a bylo to dobré. Jen trochu klopýtl na Haveláčku, ostatní nám utekli, ale zvládli jsme to," prohlásil Váňa.

Tiumen Váňu potěšil

"Chtěli jsme se přesvědčit, že je všechno v pořádku, a to se nám podařilo. Tiumen skákal moc dobře, řekl bych, že jsme na dobré cestě," uvedl žokej a trenér trojnásobného vítěze Velké pardubické. "Doufám, že tenhle test pomůže tak, jak jsme chtěli. Tiumen ho absolvoval bez větších problémů a věřím, že zůstal zdravý. To bylo nejdůležitější."

Roninův triumf byl překvapením, nečekal ho ani jeho trenér Čestmír Olehla. "Měl problémy po celý rok a neměl za sebou mnoho tréninkové práce," uvedl Olehla. "Je to zvláštní pocit porazit tady Josefa Váňu, ale samozřejmě víme, že důležitější okamžik přijde ve Velké," řekl vítězný žokej Myška.

V závěrečné kvalifikaci splnilo podmínky šest koní, z nichž pět je přihlášeno do Velké pardubické. Majitel šestého Saurona může podat dodatečnou přihlášku za 92 tisíc korun.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!