Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Váňa si nechal zaregistrovat známku Malá pardubická

Sport

  10:17
PARDUBICE - Žokej Josef Váňa si nechal u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovat ochrannou značku Malá pardubická. Dostihový spolek Pardubice, který pořádá slavný dostih Velká pardubická, Váňovu žádost napadl. Váňa naopak zpochybňuje ochranné známky Dostihového spolku. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

Legendární žokej Josef Váňa foto: ČTK

Malá pardubická by se mohla konat na jaře. Zatím není zcela jisté, kudy by vedla trasa dostihu, Dostihový spolek ale není proti. "Ten nápad se nám líbí, chceme o něm jednat," řekl ředitel spolku Petr Buchal. Nelíbí se mu však Váňova registrace ochranné známky. "Vidím za tím nekalou hospodářskou soutěž. Někdo chce parazitovat na zavedené značce Velká pardubická, je to přece významově tak blízko," uvedl Buchal.

Žokej v dopise adresovaném primátorce Pardubic uvedl, že "s ohledem na nepřiměřené kroky Dostihového spolku jsme museli nechat napadnout ochranné známky Dostihového spolku, protože je užívá v částečném rozporu s registrací". Zároveň ale smířlivě dodal, že chce spor o Malou a Velkou pardubickou zastavit, aby se jednání o vzájemné spolupráci s městem pohnula dopředu.

Váňa s dalšími investory předložil městu, které v Dostihovém spolku vlastní nadpoloviční část akcií, několik návrhů na pronájem závodiště a pořádání dostihů. Radnice není v zásadě proti, ale namítá například, že na licenci na pořádání dostihů by se musela vypsat soutěž, což by celou věc o několik měsíců zdrželo.

Dostihový pohár Josefa Váni má vylepšit dostihovou sezonu

Váňova skupina se s primátorkou sejde zřejmě příští týden. Do té doby se nejspíš spor o ochranné známky nevyřeší. "Napadení ochranné známky stáhneme, jakmile to udělají i oni. Chceme mít při jednání čistý stůl. Že by to mělo soudní dohru? To je předčasné předjímat," řekl mluvčí Váňova uskupení Karel Šimána.

Vedle Malé pardubické si osminásobný vítěz Velké nechal zaregistrovat také Dostihový pohár Josefa Váni, kterým by rád vylepšil dostihovou sezonu. Sám navrhuje za užívání známky Velká pardubická platit nájemné. V dopise primátorce Váňa také odpověděl na její dotazy týkající se případného provozování závodiště a pořádání Velké pardubické. Zavazuje se přijmout nájemné tak, aby město nebylo jakkoli ve svých nárocích kráceno.

Tržby z marketingu mimo generálního sponzora Českou pojišťovnu má podle svých slov předjednané ve výši zhruba deset milionů korun. "Navíc pojišťovna projevila zájem ve spolupráci s provozovatelem Velké pardubické pokračovat, ať už jím je kdokoli," napsal v dopise Váňa.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!