130 let
Oldřich Vaníček s Michaelem Schumacherem při ÚAMK Road Safety Day v Praze na...

Oldřich Vaníček s Michaelem Schumacherem při ÚAMK Road Safety Day v Praze na Václavském náměstí v roce 2012. | foto: ÚAMK

Úspěch českého motorismu: Vaníček se stal viceprezidentem největšího regionu FIA

Blízký východ
  •   13:46
Mezinárodní automobilová federace FIA, organizace sdružující motoristy ze 132 zemí světa, má od minulého týdne nového viceprezidenta svého největšího regionu. Stal se jím JUDr. Oldřich Vaníček, prezident Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK).

Region 1 zahrnuje území 80 států Evropy, Afriky, Blízkého východu a podstatné části Asie. V posledních letech je JUDr. Vaníček členem Světové rady pro mobilitu, jednoho z vrcholných orgánů FIA. Viceprezidentem se stal po svém zvolení prezidentem COFO, koordinačního orgánu motoristických organizací z teritoria více jak 30 států střední a východní Evropy, včetně části Asie.

„Mou prioritou v rámci kompetencí, které jsem tímto zvolením získal, není řešení oblasti motoristického sportu. Jednoznačně nejdůležitější je mezinárodní koordinace ve všech otázkách týkajících se bezpečnosti silničního provozu, zajištění zázemí technických, informačních a mobilitu podporujících služeb, zejména pomoci motoristům v případě nouze,“ řekl ke svému zvolení Vaníček.

„Je to obrovská příležitost řešit tyto záležitosti v nadnárodním, zejména celoevropském měřítku. A to třeba i v oblasti interoperability při zpoplatnění dálnic, zavádění systému e-callu a progresivních systémů odstraňování překážek silničního provozu,“ uvedl dále.

Vaníček připomněl, že jej nečeká lehký úkol. „Zaměřím se na společný postup vyspělých evropských klubů a efektivní spolupráci s národními vládami. Posuneme hranice při hájení a prosazování oprávněných zájmů motoristů. Zvláště v ČR a ostatních postkomunistických zemích je co dohánět.“ řekl Oldřich Vaníček.

Autor: Lidovky.cz