130 let
Roman Kreuziger.

Roman Kreuziger. | foto: Reuters

Vánoce si neužil. Kreuziger se přes svátky připravoval na životní sezonu

Sport
  •   10:48
PLZEŇ - Plněním tréninkového plánu od nového trenéra trávil čas vánočních svátků český cyklista Roman Kreuziger. Příchod nového roku 2011 sice trávil doma v Plzni, ale zároveň vyrážel k tréninkovým jednotkám na Šumavu. Nyní ho čeká přesun do Itálie, kde začne trénovat klasicky a přijde přijde od 14. ledna na řadu dvoutýdenní týmové soustředění jezdců stáje Astana ve Španělsku.

Přípravu s novým americkým trenérem si Kreuziger pochvaluje. "Jeho zimní příprava, kterou jsme udělali, mi náramně vyhovuje. Je to zase trošku něco jiného oproti italskému stylu trénování, na který jsem byl zvyklý. Je tam takový ten americký motivační prvek, což je pro mě něco nového," uvedl na svém oficiálním webu Kreuziger.

Rok 2010 v obrazech

Většinu času prý strávil v posilovně či výběhy na běžkách, ale byl si také několikrát zahrát hokej. "Na Mallorce jsem se dostal do dobré kondice, takže jsem si mohl odpustit kolo a věnovat se jiným věcem," vysvětlil Kreuziger. Běžky si oblíbil již v minulosti a v zimě na ně prý velmi rád vyrazí.

"Dřív jsem na nich ale jezdil častěji, takže je to znát třeba na technice. Teď se na tom spíš tak sklouznu, odběhnu si dvě a půl hodiny. Bruslit umím, preferuji tenhle styl. I kvůli tomu, že mě z klasiky vždycky bolela kolena. Zvládnu to, ale není to prostě takový požitek, jako když jsem byl na běžkách tři měsíce v roce," prohlásil Kreuziger. Začátek nové spolupráce ovšem neznamená, že by přípravu od základů změnil.

"V cyklistice nejdou vymýšlet zázraky. Některé novinky tam jsou, ale do podrobností zacházet nechci," řekl Kreuziger, jehož nový trenér pracuje v USA na univerzitě v Boulderu a k němuž se dostal přes firmu Specialized. "Budu od nich vozit kromě kol i helmu a tretry, tak mě s touhle myšlenkou oslovili. Ten nový trenér dříve dělal triatlon a poslední roky se zaměřuje jen na trénování cyklistů," dodal Kreuziger.

S novým koučem se přitom zatím osobně potkal jen dvakrát, v kontaktu jsou proto telefonicky či přes e-mail. "No a teď za mnou bude jednou měsíčně létat, abychom konzultovali přípravu," přiblížil Kreuziger. Specialisté z univerzity, kde pracuje jeho nový trenér, budou dohlížet i na jeho jídelníček. "Dohodli jsme se i na tomhle. S dietologem, se kterým jsem spolupracoval vloni, už dál dělat nebudu," doplnil devátý muž loňské Tour de France.

V následujících dnech ho čekají tréninkové dávky v Itálii, poté od poloviny ledna dvoutýdenní týmové soustředění ve Španělsku zakončené slavnostní prezentací jezdců stáje Astana v Monte Carlu. "Tam už bych se chtěl blíž seznámit i s novým časovkářským kolem. Každým dnem by mi mělo přijít," těšil se Kreuziger.

Autor: ČTK