Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

10 hodin na kurtu. Pospisilovo bláznivé pondělí skončilo životním úspěchem

Sport

  13:58
LONDÝN - Druhému wimbledonskému pondělí se přezdívá „Manic Monday“, hrají se během něj všechna osmifinále. Skutečně bláznivé pondělí ale zažil kanadský tenista českého původu Vasek Pospisil. Kromě utkání singlu ho totiž čekala i čtyřhra - a oba zápasy se protáhly do pěti setů. Celkem strávil na kurtu skoro šest hodin.

Kanadský tenista Vasek Pospisil. foto: Reuters

Bilanci měl vyrovnanou - výhra v singlu, prohra v deblu.

„Byl to dlouhý den,“ vydechl po 5 hodinách a 58 minutách na kurtu.

Už v osm ráno si ve svém deníčku studoval zápisky o tom, jak na osmifinálového soupeře Viktora Troického. Co si v něm přečetl? „To je tajemství,“ usmál se. Pak dodal: „Jen nějaké tipy, na co se během zápasu zaměřit.“

Pak se nasnídal, po deváté hodině dorazil do areálu. Rozcvičil se, v 10.00 vyrazil na krátkou rozehrávku. Poté si nachystal vybavení a v 11.30 nastoupil na kurt číslo 12.

Tehdy ještě netušil, že se pro ten den stane takřka jeho domovem.

Křičel ‚špíno‘ na rozhodčí, teď obvinil tenista Kyrgios legendu z rasismu

První dva sety s Troickým prohrál, do třetího vstupoval s vědomím, že ze stavu 0:2 se ještě v kariéře nikdy nevzpamatoval.

„Ale nerozhodilo mě to. Cítím, že jsem v tomto celkem odolný. I když jsem dole, vždycky se snažím najít cesty, jak se zase vrátit,“ popisoval Pospisil, jehož rodiče pocházejí z Hané, ale těsně před revolucí emigrovali do Kanady.

A tentokrát se mu to povedlo. Vyhrál další tři sety a poprvé v životě postoupil do grandslamového čtvrtfinále.

Singl mu zabral 2 hodiny a 39 minut. Pak se vyjel na rotopedu, protahoval se, ponořil se do ledové vany.

Čtyřhru poznamenal kontroverzní moment

A za chvíli ho čekala další bitva. Po boku Jacka Socka, s nímž loni Wimbledon ve čtyřhře vyhráli, nastoupili proti britsko-australské dvojici Jamie Murray, John Peers.

I v deblu první dva sety Pospisil prohrál. A zejména tie-breakový konec druhého byl hodně vypjatý.

Sockův return mířil do autu, jenže on i Pospisil byli přesvědčení, že Peers ho předtím lehce škrtnul.

„To je blbost!“ čílil se Američan na rozhodčího, když zahlásil bod pro soupeře. „Jedno z nejhorších rozhodnutí, které jsem kdy viděl.“ A pak se utrhnul na Peerse: „Máš z toho teď radost?“

Kontroverzní moment do té doby horší pár nastartoval. Další dva sety vyhrál, ale nakonec stejně podlehl 6:8 v páté sadě.

„Řekl, že necítil žádný dotek, ale tak to určitě nebylo,“ vrátil se pak Pospisil k ožehavé chvíli. „Ale tím nás hodně nakopnul. Začali jsme hrát lépe a přiblížili se šanci to otočit. Skoro se to povedlo.“

Nakonec jeho více než tříhodinová dřina na výhru nestačila.

A teď musí co nejrychleji zregenerovat - už ve středu ho čeká bitva s domácím favoritem Andym Murraym.

„Půjdu si zahrát. Ale jen lehce,“ pousmál se po čtyřhře. Ve chvíli, kdy po téměř šesti hodinách na kurtu skončilo bláznivé pondělí i pro něj.

Autor: