130 let

V Super Bowlu uctili památku nedávno zesnulé basketbalové legendy Kobeho Bryanta, jeho třináctileté dcery Gianny a dalších lidí, kteří s nimi cestovali v helikoptéře | foto: ČTK

Vdova po Kobem Bryantovi lobuje za zákon o bezpečnějším provozu helikoptér

Sport
  •   20:06
Washington - Vdova po basketbalové hvězdě Kobem Bryantovi Vanessa vyzvala americké zákonodárce, aby přijali zákon o bezpečnosti provozu helikoptér, který by nesl jméno jejího manžela a dcery. Ti zemřeli spolu s dalšími sedmi lidmi při lednové havárii vrtulníku v Kalifornii.

Demokratičtí členové Kongresu předložili odpovídající zákon ve čtvrtek. Podle něho by napříště bylo povinné, aby byly helikoptéry převážející alespoň šest osob vybaveny bezpečnostním systémem sledujícím terén s alarmem a černými skříňkami, které by nahrávaly zvuk v kokpitu a zaznamenávaly letová data.

Vanessa Bryant za doprovodu Michaela Jordana.
Po LA je nespočet ohromných obrazců Kobeho Bryanta.

„Jsem přesvědčená, že je možné, že by Kobe a Gianna stále byli naživu, kdyby jejich helikoptéra měla vybavení podle tohoto návrhu federálního zákona,“ řekla Vanessa Bryantová pro CNN. Návrh, aby zákon nesl jméno jejího manžela a dcery, ji prý hluboce dojal. „Spojení jejich jmen se zákonem, který má potenciál zachránit bezpočet životů, je odpovídající uctění jejich památky,“ dodala.

Slavný basketbalista zahynul koncem ledna při pádu vrtulníku i se svou třináctiletou dcerou a dalšími lidmi na cestě na dětský basketbalový turnaj.

Autor: ČTK