Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ve filmu zachránil Laudu. Teď sám uhořel v autě

Sport

  20:00
Britský automobilový závodník Sean Edwards zahynul při nehodě na závodní dráze okruhu Queensland. Na sedadle porsche seděl jako instruktor. Zachranáři stihli včas vyprostit jen pilota Willa Holzheimera, který havárii způsobil.

Sean Edwards foto: Reprofoto

Je to smutný příběh plný krutých paradoxů.

Ten první – je to pár měsíců, co si Edwards střihl roli ve filmu Rivalové, kde ztvárnil svého otce Guye. A to ve filmové rekonstrukci skutečné scény z roku 1976, v níž stejně jako otec vytáhl na Nürburgringu z hořícího vozu Nikiho Laudu, a zachránil mu tak život.

Teď ovšem sám Edwards zahynul na závodní dráze okruhu Queensland Raceway, aniž by mu včas kdokoli pomohl. A Dave Preston, australský policejní vyšetřovatel nehody, jen smutně říkal: "Policistům a hasičům dalo hodně práce, než se dostali do auta, ve kterém byl uvězněn."

Teď paradox číslo dva – 26letý Edwards, jenž je letošním lídrem prestižního seriálu Porsche Cup, zemřel v porsche. Ovšem ne jako jezdec, nýbrž jako instruktor mladých a často zámožných pilotů, které v Austrálii učil, kterak krotit závodní auto.

Jenže právě jeden z jeho "žáků", jistý 20letý Will Holzheimer, s ním v rychlosti 210 km/h vletěl do bariéry z pneumatik, kterou projeli, a po nárazu do betonové zdi auto explodovalo. Řidiče dostávali záchranáři z vozu dvě hodiny a s vážnými zraněními a popáleninami ho odvezli na jednotku intenzivní péče. Vše přímo na okruhu sledovali i jeho rodiče. Zato Edwardse, jenž nedávno oznámil zásnuby s přítelkyní Laurou, se bohužel včas vyprostit nepodařilo.

Navíc tenhle příběh může mít ještě jeden paradox. Edwards vede v šampionátu Porsche Cup, který je součástí některých víkendů F1, o 18 bodů a do konce sezony zbývají pouhé dva závody. A tak není vůbec nereálné, že by mohl vedení in memoriam udržet. Něco podobného zažil motorsport v roce 1970, kdy se Jochen Rindt stal mistrem světa ve formuli 1 až po své smrti.

Autor: