Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rozbitá klimatizace a silná lavička. Ve finále NBA vede San Antonio

Sport

  12:04
SAN ANTONIO - Co může rozhodovat klání největších basketbalových hvězd současnosti? Třeba širší kádr. Respektive systém, který upřednostňuje zapojení více hráčů. První finále NBA ovládlo doma San Antonio hlavně díky příspěvkům hráčům "druhého sledu" a lavičky. "Hráli extrémně dobře," pochválil soupeře zraněný LeBron James z Miami.

Tiago Splitter ze San Antonia Spurs (vlevo) střílí přes Chrise Andersena z Miami Heat. foto: Reuters

Než začalo vyhlížené finále NBA, R. C. Buford, generální manažer San Antonia, prohlásil: "V naší zbrani je opravdu hodně nábojů." Jeho metafora se ukázala na úvod série jako pravdivá. Spurs doma zdolali v horkém duelu (vinou nefungující klimatizace v hale) Miami Heat 110:95.

A pohled na body je zajímavý. Pokud se odečtou na každé straně tři nejlépe střílející muži - Duncan, Parker, Ginóbili vs. James, Wade, Bosh - vítězí domácí 54:33. Srovnání bodových příspěvků hráčů ze střídačky je pak 34:20. Jde tedy zhruba o rozdíl, který vytvořil konečný výsledek a poslal San Antonio do vedení.

Jde o systém, jemuž kouč Gregg Popovich věří. A který nehodlá měnit ani ve finále. "Pop chce hrát touhle cestou. Důvodem, proč hráči z lavičky dostávají po celou sezonu tolik minut, je fakt, že nás trenér všechny nutí, abychom lavičce věřili," vysvětluje manažer Buford. "To ona nás dovedla až tak daleko."

San Antonio je pověstné rotací i počtem neamerických hráčů, což je dáno souhrou Buford - Popovich.

Francouzi Parker a Diaw, Argentinec Ginóbili, Australan Mills i Ital Belinelli si proti Miami připsali body, bez odehrané minuty pak zůstali Kanaďan Joseph a další Australan Baynes.

Web grantland.com připomíná, že se Spurs stali prvním týmem v NBA od roku 1976, u nějž žádný z hráčů průměrně nepřekročil 30 minut na zápas. "Což znamená, že spoléhá méně na základní pětku a více na střídající hráče než jakýkoli kouč za poslední dekády," dodává server.

Dwyane Wade z Miami Heat vstřebává vedro v hale i týmový výkon San Antonia.

Proto třeba Mills, v rodné Austrálii sportovní ikona, nedostává žádný závratný prostor, v úvodním finále byl jeho čas na hřišti 11:37. Ale třeba hvězdný Manu Ginóbili si naopak svou roli pochvaluje: "Užívám si to. Je mi jasné, že už nejsem schopný odehrát celé zápas. Být žolíkem z lavičky mi vyhovuje, můžu mezitím sledovat hru, dívat se v úvodních minutách na soupeřův styl."

16 bodů od 36letého Argentice je důkazem toho, že Ginóbili mluví pravdu.

San Antoniu navíc pomohly trable LeBrona Jamese. Převaha jeho širšího kádru a dobré rotace se nejvíce projevila v samém závěru, kdy superstar Miami kvůli křečím odstoupila. Stylu Spurs teoreticky mohl prospět i těžký vzduch v hale. Nefungující klimatizace byla velkým tématem prvního duelu.

Poražení to však většinou přešli s nadhledem. "Kouč Pop je velký inovátor, ale nemyslím si, že až tak velký," dodal Shane Battier. Ray Allen si prý připadal jako ve školní tělocvičně za svých středoškolských časů v Jižní Karolíně. A trenér Erik Spoelstra jen doplnil: "Podívejte, bylo to stejné pro oba týmy. Žádné výmluvy."

Finále play-off NBA - 1. zápas

San Antonio - Miami 110:95 (26:20, 54:49, 74:78)

Nejvíce bodů: Duncan 21, Parker 19, Ginóbili 16, Splitter 14, Green 13 - James 25, Wade 19, Bosh 18, Allen 16, Lewis 10. Fauly: 14:21. Trestné hody: 22/17 - 11/9. Trojky: 13:12. Diváci: 18 581. Stav série: 1:0.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...