Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ve stopách svého strýce: Aleš Loprais vyhrál na Dakaru šestou etapu

Sport

  21:29
ARICA - Aleš Loprais s kamionem Tatra vyhrál na Rallye Dakar šestou etapu, která vedla na chilském území z Iquique do Ariky a závodníkům se měřil čas na úseku dlouhém 456 kilometrů. Rusa Firdause Kabirova porazil o téměř čtyři minuty, celkově zůstal třetí. Od druhého Vladimira Čagina ho však dělí už jen dvě minuty.

ikustrační foto foto: www.loprais.cz

Loprais označil dílčí vítězství za fantastický výsledek. Etapu na Dakaru vyhrál podruhé, předtím se mu to podařilo v roce 2007 ještě v Africe. "Bylo to velmi těžké. Dělali jsme hlavně všechno pro to, abychom se vyhnuli defektům. Včera nás to stálo dvacet minut," poznamenal na oficiálním webu soutěže. "Jedeme proti armádě šesti kamazů, ale budeme útočit," dodal český jezdec, který za vedoucím Kabirovem zaostává o 21 a půl minuty.

Josef Macháček s čtyřkolkou Yamaha obsadil v etapě třetí místo. V soutěži už nepokračuje jeho týmový kolega Martin Plechatý, který kvůli ulomenému kolu odstoupil z průběžné čtvrté pozice.

Den poté, co Macháček dostal od pořadatelů čtyřhodinovou penalizaci za neprojetí jednoho z kontrolních bodů a přišel o třetí místo ve čtvrteční etapě, dojel v třetím čase do cíle znovu. Na vítězného Argentince Alejandra Patronelliho ztratil 48 minut a po odstoupení Plechatého je průběžné šestý.

V závodu už nepokračuje ani brazilsko-česká posádka kamionu Tatra ve složení André Azevedo, Maykel Justo, Jaromír Martinec, které po pěti etapách patřilo šesté místo. Stejně jako Plechatému se i jí stala osudnou písečná duna.

Po nehodě měl vůz ohnutou polonápravu a poškozené řízení, takže byl prakticky nepojízdný. "Posádka je zdravotně v pořádku, ale bohužel je nucena z letošního ročníku odstoupit," uvedl tým v prohlášení.

Minimálním rozdílem vyhrál etapu v kategorii automobilů průběžně vedoucí Španěl Carlos Sainz: Katařan Násir Attíja na něj ztratil pouhých devět sekund. V soutěži motocyklistů se odstup druhého Cyrila Desprése od vedoucího Marka Comy zmenšil na necelých devět minut, David Pabiška je dvaatřicátý.

Autor: