Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ve třinácti nesmí hrát tenis s profesionálkami. Je to ochrana, či diskriminace?

Sport

  6:00
PRAHA - Nejen mezi ženami opanovaly domácí tenisový grandslamový turnaj – US Open – americké hráčky. Finále juniorky obstaraly domácí naděje Amanda Anisimová a Cori Gauffová. Souboj opanovala po výsledku 6:3 a 6:0 prvně jmenovaná, daleko více ale zaujala poražená.

Cori Gauffová. foto: Reprofoto

Zámořský ženský tenis zažívá pořádný boom.

Vedle toho seniorského také v juniorské kategorii. Vždyť také finále French Open a Wimbledon bylo v této věkové kategorii čistě americké.

„Anisimovová má před sebou velkou budoucnost,“ pronesla mimo jiné legendární Čechoameričanka Martina Navrátilová. Ta se sešla po konci turnaje u jednoho diskuzního stolu s dalšími hvězdami bílého sportu nedávné minulosti Kim Clijstersovou, Lindsay Davenportovou a Mary Joe Fernandezovou.

Právě posledně jmenovaná pak Navrátilové řekla: „A co ty na to, že Gauffové je teprve třináct let?“ Ta na ni jen nevěřícně zírala? „Opravdu třináct?“

Ano, opravdu třináct, Cori Gauffová se narodila 13. března 2004 a do finále US Open se dostala coby nenasazená hráčka. Vždyť na juniorském žebříčku ji do minulé neděle patřilo až 329. místo. Jen pro porovnání, její přemožitelka byla světovou jedenáctkou, momentálně je číslem 4.

A na rozdíl od své soupeřky už hraje nějaký ten týden také mezi dospělými ženami. Gauffová, i kdyby sebevíc chtěla, tak nemůže. Důvodem je pravidlo WTA (světová ženská federace) z roku 1994, které zabraňuje hrát takto mladým tenistkám na profesionální seniorské tour.

Cori Gauffová přezdívaná Coco se svými mládežnickými trofejemi.

„Děkovat“ za to paradoxně může krajance Jennifer Carpiatiové a švýcarské hvězdě Martině Hingisové. Prvně jmenované bylo třináct, když ovládla v roce 1989 juniorku na French Open, druhá pak oslavila tyto narozeniny až pár týdnů po svém vítězství na pařížské antuce o čtyři roky později.

A právě v roce 1994 se začalo omezení WTA řešit, platilo pak od následující sezony. Jak vlastně toto pravidlo vypadá v praxi v současné době? Tenistky ve věku od 14ti do 17ti let mohou hrát jen omezené množství turnajů. Začínají na 8, další rok 10, poté 12 a nakonec 16. Toto navýšení ale platí v případě, pokud má hráčka adekvátní výsledky.

„Museli jsme sledovat, co se stalo s Jennifer Capriatiovou, abychom si uvědomili, že očekávání a tlak na ní byly daleko vyšší než mohla zvládnout dokud nedosáhla adekvátního věku,“ řekla slavná Pam Shriverová, která byla v té době v čele ženských odborů.

Připomněla fakt, že její krajanka zažila dvakrát výrazný pokles výkonnosti (v letech 1994 a 1995 si dala od tenisu dokonce pauzu), aby na své tři grandslamové vavříny dosáhla až po 24. narozeninách. Stejně jako na pozici světové jedničky.

„Není tak těžké, aby vaše mysl v tomto věku vyhořela,“ přidala se tehdy na stranu Shriverové i Němka Steffi Graffová a Monika Selešová dodala: „Má tak mladé tělo bojovat s bolestí fyzickou i duševní? Myslím, že nikoliv.“ Pravidlo následně podpořili i další, mimo jiné také v neformálním mailovém hlasování 250 trenérů celého světa.

Jenže zatímco Capriatiová na raný start velké kariéry doplatila, stejně jako jiná kometa jménem Ana Kurnikovová, jiné nikoliv. Vedle Hingisové i Venus Williamsová, obě dokázaly plynule přejít mezi ženy a v šestnácti, respektive sedmnácti letech hrát grandslamové finále také mezi dospělými (Švýcarka slavila do 17. narozenin hned tři tituly, na US Open 2017 pak v boji o titul zdolala právě Williamsovou).

Cori Gauffová.
Cori Gauffová.

Cori „Coco“ Gauffová si zahrála už mimo jiné také na juniorce French Open.

Navíc pravidla na mužském okruhu ATP jsou daleko méně přísná. „Přála bych si, aby byla pravidla trochu jiná, protože muži je nemají stejná jako my. Ale pokud se tak nestane, musím to přijmout. Chápu, proč je zavedly, ale mám pocit, že pokud bych mohla startovat mezi dospělými, pomohlo by mi to,“ řekla k celému případu sama Gauffová.

Její otec Corey tento názor sdílí: „Tehdy možná to pravidlo mělo smysl, ale situace se mění. Všechno se mění. Proč by ji mělo nějaké pravidlo upírat soupeření s lepšími dívkami? Viděli jste ji dne? Její soupeřka hraje na okruhu WTA, přesto moje dcera ostudu neudělala.“

Není bez zajímavosti, že Gauffovou trénuje na Floridě jistý Patrick Mouratoglou. Stejný Mouratoglu, který vede také už dnes legendární Serenu Williamsovou.

„Vím, že to pravidlo tady je kvůli ochraně hráček, ale nemyslím si, že plní ten účel. Myslím, že je chrání jen před tím, jak dobré jsou a jak dobré by mohly být. A troufám si říct, že Martina Hingisová by nikdy nebyla světovou jedničkou, pokud by ji cokoliv omezovalo,“ pronesl.

„Nemůžete zabít hybnou sílu hráčů. Někteří prostě hrají svůj nejlepší tenis ve třiceti, někteří v šestnácti. Každý jsme jiný a musíme respektovat tyto rozdíly. A nejen v tenise,“ přidal důrazně. Podobně ostatně smýšlí také v úvodu zmíněná Davenportová.

A co na to vše říká Navrátilová, která naopak předvedla dokonalou sportovní dlouhověkost? „Ať si najmou dobrého právníka, aby se to pravidlo zruší. Ale nemyslím si, že jí to pomůže. A hlavně si nemyslím, že by o něco přišla, když si počká stejně jako ostatní. Byť je tak skvělá,“ dodala.