Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Ve věku 90 let zemřel bývalý skokan na lyžích Remsa, stál za úspěchy Jiřího Rašky

Sport

  18:40aktualizováno  19:25
PRAHA - Ve věku 90 let v sobotu zemřel Zdeněk Remsa, bývalý skokan na lyžích a později úspěšný trenér. Ve slavné skokanské partě, známé jako Remsa Boys, patřil mezi jeho svěřence i olympijský vítěz Jiří Raška. Informaci o Remsově úmrtí sdělil médiím Jan Baier, místopředseda skokanského úseku lyžařského svazu.

Zdeněk Remsa (vpravo) s Jiřím Raškou na zlaté olympiádě v Grenoblu 1968 foto: ČTK

Zkáza českých skoků. Z kdysi slavného areálu v Harrachově zůstaly ruiny

Remsa byl nejprve výborným závodníkem. Startoval na olympiádě ve Svatém Mořici v roce 1948 a na Turné čtyř můstků v roce 1957 skončil desátý. V roce 1960 nastoupil do Dukly Liberec jako trenér a jeho metody přinesly velké úspěchy.

Trenér Zdeněk Remsa (vlevo), cenu mu předal bývalý kolega Rudolf Höhnl.

Zdeněk Remsa na archivní fotografii z roku 1947.

Pod jeho vedením překonal Dalibor Motejlek světový rekord v letech skokem dlouhým 142 metrů a Raška slavil senzační zlato na středním můstku na hrách v Grenoblu, kde v roce 1968 vybojoval také stříbro. „Byli jsme skvělá parta. V té době jsme předběhli svět v kondiční přípravě. Navíc u nás už tehdy byly můstky s umělou hmotou. Trénovat jsme tak mohli i v létě,“ řekl před časem Raška.

Zkáza českých skoků. Bez Harrachova může zmizet celá generace letců

Později Remsa působil ve Slovinsku, kde jeho rukama prošel i vítěz Světového poháru Primož Peterka. Jako sedmdesátiletý se věnoval mládeži v Lomnici nad Popelkou, kde trénoval i současnou českou jedničku Romana Koudelku.

Zpráva o Remsově úmrtí se mezi skokany dostala v době konání turné žáků v Beskydech, které vyvrcholí v neděli. „Je to symbolické pro jeho život, který zasvětil skokům na lyžích. Vzdáme mu hold na můstcích,“ řekl Baier.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!