Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ve Wimbledonu jsou nasazení Berdych, Kvitová a Šafářová

Sport

  11:52
LONDÝN - Český tenista Tomáš Berdych bude loňskou finálovou účast ve Wimbledonu obhajovat z pozice turnajové šestky. V ženské dvouhře třetího grandslamu sezony je Petra Kvitová nasazená jako osmá, Lucie Šafářová jako jednatřicátá.

Tomáš Berdych. foto: ČTK

Loňské semifinalistce Kvitové nejprve pořadatelé přidělili číslo devět, ačkoliv je osmou hráčkou světa. Pozice turnajové osmičky totiž připadla loňské vítězce Sereně Williamsové z USA, která se na kurty vrací po roční pauze zaviněné zraněním. Nasazení se posléze změnilo po odstoupení světové dvojky Kim Clijstersové z Belgie.

Nasazení Sereny Williamsové turnajová komise upravila na základě předchozích výkonů v Londýně. Vítězka Wimbledonu z posledních dvou let je tak sedmičkou, ač je až 26. na světě.

"Tohle neřešíme," reagoval na nasazení trenér Kvitové David Kotyza. "Nasazení Sereny zohledňuje její skvělé výsledky a fakt, že za uplynulých dvanáct měsíců mnoho nehrála," vysvětlil hlavní rozhodčí Wimbledonu Andrew Jarrett.

Stejného privilegia se dostalo i starší ze sesterského dua a pětinásobné šampionce z All England Clubu Venus. Ta léčila od Australian Open zraněnou kyčel a je nasazená na 24. pozici, přestože ve světovém žebříčku jí patří až 33. příčka. Jedničkou je první hráčka světa Dánka Caroline Wozniacká, na místo dvojky se po zranění Clijstersové posunula Věra Zvonarevová z Ruska.

Mužskou jedničkou je obhájce titulu a první hráč světového žebříčku Rafael Nadal ze Španělska, za ním následují Srb Novak Djokovič a šestinásobný wimbledonský vítěz Roger Federer ze Švýcarska. Turnajovou čtyřkou je domácí Andy Murray, pátý je Švéd Robin Söderling.

Výjimku v nasazení dvouhry mužů si vysloužil například Američan Andy Roddick. Trojnásobný finalista Wimbledonu je osmý nasazený, i když je desátý na světě. Pořadatelé zohlednili i nasazení Francouzů Jo-Wilfrieda Tsongy (12. nasazený/19. ATP) a Michaela Llodry (19./25.). Opačným směrem se naopak posunul ohledně nasazení antukář Juan Ignacio Chela; Argentinec je číslo 25, ač je v žebříčku dvacátý.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.